Közélet

2009.05.08. 09:15

Harangoztak a sztrájknak

Harangoztak a sztrájknak pénteken délben; Somogyban is sokkal több volt a nyúl (no meg az áruló), mint a munkabeszüntető. Az egyik szakszervezeti korifeus titulálta nyúlnak (árulónak) azokat, akik nem sztrájkolnak.

Harsányi Miklós

Bár a „18 órás” vasutas sztrájkot harangszóra lefújták, ám csak szombaton reggelre áll teljesen helyre a forgalom Somogyban. Déltől csak fokozatosan, kisebb-nagyobb késésekkel közlekedtek a szerelvények.
– Feldúlták az életünket – sopánkodott egy nyugdíjas asszony, miután a pályaudvaron felvilágosítást kért a közlekedési kilátásokról. Tény: a német érettségi napján a munkabeszüntetés átprogramozta a maturálók és az ingázók napirendjét. Buszra kényszerültek, pénteken délelőtt kiszámíthatatlan volt a vasúti közlekedés.



– Az éjszaka 12 vasutas sztrájkolt Somogyban – közölték szerkesztőségünkkel. Egyetlen vonat sem közlekedett a Dombóvár-Kaposvár-Gyékényes vonalon, s a siófoki és a fonyódi járat elindulásában is hiába reménykedtek az utasok. A kaposvári nagy pályaudvaron alig néhány ember lézengett, az információs pultnál csupán a jól ismert mondatokat ismételgették: a VDSZSZ nulla órától este hatig sztrájkot hirdetett.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Harangoztak a sztrájknak
[/caption]
– A kormány megszorító intézkedéseire akarjuk felhívni a figyelmet – magyarázta a néptelen peronon Mercz Attila, a sztrájkot szervező Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) helyi titkára. – A szocpol megkurtítása, a családi pótlék befagyasztása és a 13. havi nyugdíj elvonása ellen tiltakozunk.

A megmozdulás a tervezettnél jóval hamarabb véget ért. A VDSZSZ kaposvári képviselője már kora délelőtt arról beszélt: ezúttal hiányzott a tömeges összefogás. A MÁV kommunikációs igazgatósága közleményében azt állította: a vasutasok támogatásának hiánya a kezdetektől érzékelhető volt. A reggeli műszakváltás után azonban egyértelművé vált, hogy a szakszervezeti vezetők követeléseivel, magatartásával a vasutasok nem kívánnak azonosulni, ehhez támogatásukat nem adják.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szombat reggelre áll teljesen helyre a forgalom Somogyban
[/caption]
– A mai sztrájkra rendesen ráfaragtunk – jegyezte meg kesernyésen a pályaudvari trafikos. Drámai mértékben megzuhant a forgalma. Két pakli cigi és 30 buszjegy – csupán ennyi volt a reggeli forgalom. Tóth Petra újságárus is a szokásos péntek reggeli hömpölygő tömeget hiányolta.
– Kísértetházzá vált a pályaudvar – jegyezte meg egy vasúti dolgozó, aki a hivatalos előírások miatt nem nyilatkozhatott. – Sztrájkoltunk, ám arról lövésünk sincs, hogy mi lesz az eredmény. Hitegetésben, népámításban itt amúgy világbajnokságot nyerhetne sok ember. Szomorú, hogy a "kis emberek" érdekére a kutya sem kíváncsi.

Az országosnak meghirdetett sztrájk törekvéseivel egyetértettek a Magyar Orvosok Szövetségének nagyatádi tagjai. Nem csatlakoztak a megmozduláshoz, szolidaritásukat köpenyre kitűzött szalaggal fejezték ki. A pénteki megmozdulásban a somogyi pedagógusok sem vettek részt.
– Általános, egységes közszolgálati sztrájkot kellene indítani: ez a tagság véleménye – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének dél-dunántúli irodájának képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!