Közélet

2009.05.05. 10:40

Szegény ember kenyere: csak szedik a csigát, nem eszik

Az éti csiga védett, de korlátozottan gyűjthető. Az aszályosabb idő miatt később indult meg a szezon.

Vigmond Erika

Akárcsak a megye más felvásárlóihoz, a kürtöspusztai átvevőhelyre is kilószámra érkeznek az éti csigák. Sárközi Lajos, aki hosszú évek óta mindig beáll a csigagyűjtők sorába, éppen 20 kilogrammnyit öntött ki a ládába; 100 forintot kap a csiga kilójáért. Persze csak azokért, melyek három centiméternél nagyobbak. A kisebbeket nem is lehet összeszedni, de ha mégis bekerül a zsákba, vissza kell engedni a természetbe: jövőre is kell majd a csiga. – Szegény embernek ez is kereset – mondta Sárközi Lajos. – Hajnalban keltem, több kilométert gyalogoltam, mire délután négy órára sikerült ennyit is összegyűjtenem. Ha csapadékosabb lenne az idő, több is akadna.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Somogyban száz forint körüli árat adnak a felvásárlók az éti csiga kilójáért
[/caption]

Páhi Istvánné felvásárlótól megtudtuk: a faluban élők 80 százaléka foglalkozik csigagyűjtéssel. A kilónkénti átvevő ár 70 és 120 forint között mozog. Meggazdagodni nem lehet belőle, de sokaknak jól jön a napi két-háromezer forint is. A környezetvédelmi tárca évente 2000 ezer tonna csiga begyűjtését engedélyezi. Tavaly 1985 tonna csigát gyűjtöttek összesen, ennek úgy tíz százaléka adódik Somogyból. A felvásárlást az Éticsiga Terméktanács szervezi és koordinálja országszerte.

Pacs István, a tanács elnöke arról beszélt: az aszályos időszak miatt később indult el a gyűjtés. Tavaly előtt volt hasonló szárazság, akkor csupán 1600 tonna jött össze. A legtöbb évben egyébként megközelítik az adott kvótát: hazánkban rengeteg éti csiga van, főleg a nitrogénbő részeken. Több előírást is be kell tartani. Az éti csigát csak április 1-je és június 15-e között szabad szedni és a 30 milliméternél kisebbeket békén kell hagyni. Természetvédelmi területen azonban még ekkor sem lehet gyűjteni, kivéve a Natura 2000-es területeket.
Azok a regisztrált felvásárlók vehetik át a csigát, akiknek erre a környezetvédelmi tárcától engedélyük van. Ilyen átvevőhely 1400 akad jelenleg az országban.Gasztronómiai hagyománya elsősorban a francia konyhánál van, de a németek, olaszok, vagy a Benelux államokban élők is komoly mennyiséget fogyasztanak. Hazánkban általában csak szedik, mintsem eszik. Bár a csigagyűjtők között gyakrabban kerül az asztalra. Inkább csak az igényesebb éttermek veszik fel az étlapra, például: éti csiga sóágyon, darabonként 330 forintért. Egy kilogramm ehető hús 4-5 kilónyi élő állatból nyerhető. A begyűjtött csiga felét itthon dolgozzák fel, a másik felét élve exportálják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!