Közélet

2009.06.21. 13:16

Egyesületet alapítottak a nevelőszülőknek

Négy állami gondoskodásban részesülő gyermek nevelését vállalta Nagybajomban Horváth Attila. A gyerekek mellett a nevelőszülők gondját-baját is nyakába vette, egyesületet alapított.

F. Szarka Ágnes

Horváth Attila és felesége hat és fél éve nevel állami gondoskodásban részesülő gyerekeket. Jelenleg négy nagylány alkotja a családot.
– Hozzászoktunk a sok gyerekhez – mondta Horváth Attila –, mindkettőnknek ez a második házassága, és három-három gyerekkel kezdtük a kapcsolatunkat. Azóta már tizenkét unokánk is van. Kilenc éve költöztünk Bajomba, a nagy házban kevesen maradtunk, így vágtunk bele a nevelőszülőségbe. A hat év alatt hat gyermeket neveltünk.

Horváth Attila azt mondta, hogy a gyerekekkel főként a felesége foglalkozik, neki nyugdíjasként elég sok a szabad ideje. Megoldásra váró problémák pedig bőven akadnak. Ezért alapította meg a nevelőszülők egyesületét. Az egyesület Somogy és Tolna megye nevelőszülőit fogja össze, és alakulóban van az országos szövetség is.– A szándéknyilatkozatokból úgy tűnik, hogy hamarosan országos szintű lesz a szövetség. A mi egyesületünknek 56 nevelőszülő a tagja, fájó, hogy Somogyból mindössze heten csatlakoztak hozzánk. Több sikeres rendezvényen vagyunk túl, működik a jogsegélyszolgálatunk, és sikeres pályázatoknak köszönhetően számítógépeket is nyertünk.
Horváth Attila szerint a fő probléma, hogy a nevelőszülők státusza bizonytalan. Nem tudják, hogy hova tartoznak.

– Nincs olyan szaktárca, ahova tartoznánk. Nincs olyan fórum, ahova a problémáinkkal fordulhatnánk. A gondjaink úgy jutnak az illetékesekhez, ahogy a pletyka terjed. Mindenki továbbadja, és a végére esetleg már köze sincs az alapgondolathoz. A nevelőszülők  életében akad jó néhány előírás, szabály, ami már idejétmúlt, amelyen túlhaladt az élet. Ezeken is jó lenne változtatni. Az már jelentős lépésnek számít, hogy egy tagot, bár szavazati jog nélkül, de delegálhatunk a megyei közgyűlés szociális bizottságába. Talán jobban előtérbe kerülnek a nevelőszülők problémái.


Dombóváron rendezik a nevelőszülők napját

Az egész rendezvény adományokból és önzetlen segítséggel jön létre. A szórakozásról két zenekar, egy mazsorett-, egy ugró- és egy hastáncos csoport gondoskodik.
A rendezvényre meghívták az egyesület összes nevelőszülőjét, a gyerekeket és mindenkit, aki jól akarja érezni magát. Ma, szombaton a dombóvári kórház mögötti horgásztóhoz várják az érdeklődőket.
A kulturális szórakozás mellett a kulináris élvezetekre is gondoltak a szervezők. Kondérban főzik az ebédet, lesz palacsinta és gyümölcs is.

Címkék#Nagybajom

Ezek is érdekelhetik