Közélet

2009.06.28. 08:04

Ezer diák repülhet a Parlament miatt

A jövő héten csaknem ezer somogyi tanuló szerződését mondhatják fel a vállalkozók. A Parlament nemrég szigorította a szakképzési törvényt, amely az érdekvédelmi szervezet szerint óriási anyagi terheket ró a képzőhelyekre. Birtokunkba került a diákoknak írt levél.

Harsányi Miklós

– "Tájékoztatom, hogy a tanulószerződés megkötését követő időben a jogszabályi- és támogatási környezetben bekövetkezett jelentős változások eredményeként a tanulószerződés teljesítése intézményünknek fel nem róható okból 2009. júlus elsejétől lehetetlenné válik" – olvasható egyebek mellett a levélben.

Az ügy előzményéről megírtuk: a Gyakorlati-képzőhelyek Országos Egyesülete (GYOE) azt kívánja elérni, hogy az Országgyűlés vonja vissza a júliustól életbe lépő szabályokat. A törvénymódosítás egyik következménye, hogy a vállalkozásoknak júliustól a minimálbér 30 százalékát kell kifizetniük a tanulóknak. Ennek azonban csak a 20 százalékát térítik meg, vagyis a költségek tizedét saját zsebből fizetheti a vállalkozó. Számítások szerint havonta közel tízezer forint többletköltség hárul a cégekre.A kaposvári Anna utcai sütödében, ahol 110 pék és pék-cukrász tanuló dolgozik, havonta 1,1 millió forinttal ugrik meg a vállalkozás kiadása. Egy szegedi tanintézmény költsége havi hatmillió forinttal emelkedhet, egy fővárosi gyakorlóhelyen pedig tízmillió forinttal számolnak.

– A homokórában már az utolsó szemcsék pörögnek le – mondta Garbera István, a kaposvári Tanműhely Kkt. vezetője, a GYOE elnöke. Jelezte: ha a vállalkozások felmondják a tanulószerződéseket, akkor az önkormányzatok országosan minimum 10 milliárd forintból létesíthetnének új képzőhelyeket. Amennyiben a döntéshozók mégsem enyhítenek a szigorú előírásokon, Somogyban előreláthatóan már a jövő héten postázzák a leveleket. Megtudtuk: a GYOE országosan 70 vállalkozást tömörít, amelyeknél csaknem 10 ezer fiatalt oktatnak.
– Napokon belül 7500-8000 diákot küldhetnek el, Somogyban ezer fiatal juthat erre a sorsra – tette hozzá Garbera István. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!