Közélet

2009.06.30. 08:00

Fellélegezhetnek a diákok, nem szigorították a szakképzési törvényt

Július elsejétől lépett volna hatályba a szigorított szakképzési törvény. Emiatt a gyakorlati oktatószervezők tömeges tanulóelbocsátást jósoltak. Hétfőn a parlamentben azonban megszavazták a módosításokat. Így a diákok maradhatnak a megszokott helyükön.

Harsányi Miklós

Megmenekültek a diákok, vélhetően mégsem bontják fel a tanulószerződéseket Somogyban. A Parlamentben hétfőn megszavazták a szakképzéshez kapcsolódó módosító indítványokat.
– Hétfőn benyújtottuk a zárószavazás előtti módosító javaslatot – közölte  Kolber István országgyűlési képviselő (MSZP). Az oktatási munkacsoport több szocialista képviselője adta be a javaslatot. Ennek lényege: megváltozik a szakképzésről és a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény.
– Ezzel visszaállítottuk a korábbi szabályokat – hangsúlyozta Kolber István. – Vagyis a munkáltató a minimálbér 20-50 százaléka közötti sávban állapodhat meg a tanulói juttatásokban. Ezenkívül bővítettük a kedvezményes juttatások kapcsán elszámolható költségeket is.
A somogyi szocialista politikus azt mondta: az elmúlt időszakban a szakképzéshez tartozó különféle törvények módosításai ellentmondásossá váltak. S épp a versenyképességet akadályozták volna azzal, ha megnehezítik a gyakorlati szakképzést.– Köszönöm a somogyi szervezetek, vállalkozások jelzéseit, amelyek hozzájárultak az ellentmondások feltárásához s a probléma megoldásához – mondta Kolber.
A szigorodó előírások miatt a héten akár ezer somogyi diák szerződését is felbonthatták volna. Garbera István, a Gyakorlati Oktatószervezetek Országos Egyesületének elnöke azt mondta: nem nyugodtak meg végleg, de mindenképpen kedvező irányba mozdult el az ügy. – Az igazi megoldás az lenne, ha a szakképzést megszorító összes intézkedést visszavonnák – hangoztatta.. – Amúgy is nagy bajban van ez a szakterület. Nem tudunk újabb csapásokat elviselni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!