Közélet

2009.06.14. 16:59

Mikor kattan a kerékbilincs? Parkolási rémségek a Balatonnál

Tavaly sem volt egyszerű a parkolási helyzet Siófokon. Partközelben éjszakába hajlóan ketyegnek a drága várakozás percei, és az idén még sanyarúbb az autósok helyzete.

Vízisikló

Rutintalan sofőrökről viszonylag hamar legombolják az első nyaralásban elköltött ezreseket a helyi önkormányzat alkalmazottai. A nem fizetős helyek a reggeli órákban megtelnek, így marad a szabályos fizetés – minimum 300 forint per óra, vagy a szabálykerülés a hatalmas kockázattal. Autók fák között, útszéli fák közé bepréselve, a bevásárlóközpontnál hagyva, már amelyiknél nem vezették be, hogy az őr, csak a vásárlóknak engedélyezi a várakozást.

Tavaly még büszkén találtuk meg a belvároshoz és parthoz is közeli, őrizetlen ingyenes helyeket, de mára változott a kép. Csak, és szinte csak kizárólag a hajóállomás környékén lehet fizetés nélkül megúszni a Sió partján, de szezonban reggel tíz óra után ilyet lelni szinte lehetetlenség. Egyetlen mentsvár a vasúti sínek tövében húzódó sztyeppe maradt, amit Zamáridnak tartva, a belső Sió-híd levezetéséről lekanyarodva érhettünk el. Szombati megdöbbenésünkre azonban ez a lehetőség is megszűnt. Diáknak tetsző fiatalember kényelmetlen műanyag széken, két hátizsák és egy megkülönböztet tetsző mellény társaságában várja a gyanútlan áldozatokat már. Nem is megy senki oda, pedig a tavalyi emlékeknek megfelelően azért próbálkoznának, de a pénzszedő srác látványa egy heves káromkodás mellett befordulás-mentes manőverre kényszeríti a sofőröket.Egy magáncégé az a terület – mondja vasárnap reggel az éppen minket büntetni készülő közterület-felügyelő a Víztorony parkolójánál. A hangsúly a vasárnap reggelen lenne, amikor friss kávét vételeznénk álmosságűzés napi gyakorlatához híven. Na, ilyenkor is kell fizetni a parkolásért Siófokon a belvárosban. Egészen este nyolcig. Pedig megnéztük az órát, csak rosszul – kapjuk a felvilágosítást, mert szemünk emléke szerint a brutálisan kitolt fizetős időszak csak június 15-től van érvényben, de mint kiderül a beszélgetésből május 15. a valós kezdeti dátum. Egy szerencsénk van, mielőtt be kellene fizetnünk a kétezer forintos pótdíjat, hogy benne vagyunk az ötperces hibahatárban. Azaz mire sikerült minket levideózni és kiállítani a figyelmeztető cetlit – ezen konkrétan az is szerepel, hogy 20 perc után az önkormányzat alkalmazottainak joguk van kerékbilinccsel rögzíteniük a járgányt – éppen odaértünk. Felvilágosító beszélgetésünk után azonnal autóba vágódtunk, és heves káromkodásokra gondolva elhúztuk a csíkot.

Szóval tessék vigyázni! Nem az ország fővárosa, csak a Balatoné, de a parkolási helyzet szinte ugyanaz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!