Közélet

2009.07.12. 19:53

A fiatalok nagyivása égetőbb gond a drognál

Föl sem ocsúdott a nyugati sémákat másoló társadalmunk a fiatalokat érintő drogveszélyből, máris az egyik kábulatból a másikba esünk: iszik az ifjúság. Nem kicsit.

Balassa Tamás

Egyre népszerűbb a fiatalok körében a nagyivás, vagyis amikor egymást követően öt italnál többet fogyasztanak. A diákság már majdnem utolérte Európát. Kontinensátlagban 61 százalék, Magyarországon már 59 százalék a havi rendszerességgel ivó ifjak aránya. Az előretörés különösen a lányok körében meglepő.

Az Európai Bizottság 35 ország több mint százezer fiataljának attitűdjeit vizsgálta két évvel ezelőtt. A magyar fiatalok a kutatásban jellemzően nem az alkoholfogyasztás gyakoriságával vagy mennyiségével tűntek ki, hanem a módjával, körülményeivel, és ami meghökkentő, a tömény italok dominanciájával.Jakodáné Jendrek Zsuzsanna, a Dél-Dunántúli Regionális Kábítószer Egyeztető Fórum (KEF) somogyi koordinátora jól ismeri a problémát. Mint mondja, az alkohol a legelterjedtebb pszichoaktív szer Magyarországon.
– Élménykeresés és kíváncsiság húzódhat a háttérben, és bizony ott van az is, hogy a fiatalokban nagy feszültség gyülemlik föl, amit oldani akarnak – mondja a koordinátor. – Az elvárás megfelelési kényszere, az iskolai teljesítménykényszer, és az utóbbi időben a családi létbizonytalanság is feszültséget halmoz. A család mint háttér sok helyütt megroppant.

Jakodáné szerint a szociális ivásnak a rómaiak óta hagyománya van, és ez a mi társadalmunkban is elfogadott, a társasági élet velejárója. De csak a minőségi italoké. A kannásboroké, amit a fiatalok olcsóságuk miatt előszeretettel fogyasztanak, nem. A szakértő ismer olyan 10. osztályos fiatalt, aki szerint a napi 7-8 sört megköveteli a szervezete. Ez viszont ilyen korban roppant ártalmas, és minél fiatalabb korban történik, annál inkább rombolja a szervezetet az idegméreg.

– Nyáron a programok hiánya miatt a céltalan lődörgésben nyúl több fiatal alkohol után, parkokban, lépcsőházakban isznak. Sajnos, 18 év alatt sem okoz számukra különösebb gondot alkoholtartalmú italokhoz jutni. A legsúlyosabb az energiaitalokkal kombinált alkohol, ami nagyon népszerű... – mondja Jakodáné Jendrek Zsuzsanna.
Hozzáteszi: aki sportol, gördeszkázik, BMX-ezik, annak megvan a kellő adrenalin az életében, így nem keres más, veszélyes pótcselekvést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!