Közélet

2009.07.01. 08:06

A Nagy Testvér mindent lát: kamera buktatta le a gyilkosokat

A legváratlanabb helyeken, helyzetekben és időpontokban válhatunk a „kukkolók” célpontjává, úgyhogy érdemes vigyázni, és észben tartani, hogy hol vannak a kamerák.

Jakab Edit

Ma már természetes, hogy a legkülönbözőbb élethelyzetekben hívjuk segítségül a kamerákat. Magáningatlanoknál sem ritka az akár a kaputelefonnál felszerelt kamera, de „mindent látó szemek” pásztáznak például múzeumokat, közintézményeket, közterületeket, tárgyalótermeket.
Pillanatok alatt ki lehet szúrni, ha valaki rosszban sántikál, megpróbál elemelni valamit, randalírozik. A személyiségi jogainkra eközben vajon ki figyel?...



A legtöbb szó az utóbbi időben talán a kaposvári kamerarendszerről esett. A közigazgatási bírság alapjául szolgáló közlekedési szabálysértések bizonyítására használják fel a kamerák felvételeit a rendőrök, az objektív felelősség elvére hivatkozva. Arról viszont kevesebbet hallani, hogy számtalan bűncselekményre derült fény, jó néhány elkövetőt sikerült elfogni ezeknek a csaknem valóban „mindent látó szemeknek” a segítségével.   

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sokat segítenek a rendőrségnek a térfigyelő kamerák
[/caption]

Kemény Gábor kaposvári rendőrkapitány elmondta: ilyen eset volt például, amikor egy diszkót fosztottak ki a tolvajok, és úgy sikerült elkapni őket, hogy a monitoron látszott, amikor a zsákmány egy részét éppen a Kapos folyóba akarták dobni. Halálos gázolást is rögzítettek már több esetben a felvevők. Amióta a sétálóutca közepén „baktat” Rippl-Rónai kedves öszvérfogata a kaposváriak körében egyre népszerűbb köztéri alkotásként, már nem egy felvétel készült olyanokról, akik némi alkoholtól fűtve túlságosan is nagy lendülettel szerették volna kipróbálni a „kocsikázást”. De talán a legdöbbenetesebb: a közterületi kamerák adatai és a gyanúsítottak vallomása közti ellentmondás miatt sikerült lebuktatni a táncsicsos diákgyilkosság elkövetőit.

A Somogy Megyei Bíróság tárgyalótermeit és folyosóit is kamerák pásztázzák, szintén azért, hogy elejét vegyék az esetleges bűncselekményeknek. Szükség esetén az egymással rádióösszeköttetésben levő őrök rögtön intézkedhetnek. Volt már például, hogy egy emberöléssel vádolt férfi „begorombult”, neki akart menni egy tanúnak, de olyan lendülettel, hogy a börtönőrt is keresztülrántotta a padon. Egy másik tárgyaláson pedig két rivális banda tagjai verekedtek össze már a tárgyalóban, aztán a folyosón is folytatták a csetepatét.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Törvényes a megfigyelés
[/caption]

A strandon más célt is szolgálnak a kamerák. Frank Józseftől, a kaposvári Virágfürdő vezetőjétől megtudtuk: főként a csúszdák környékét figyeli hét kamera, leginkább azért, hogy a vendégek rendeltetésszerűen használják-e. Nagyobb strandokon ez a figyelem már mindennapos. A felvételeket rögzítik, s ha bármilyen okból szükséges, elő lehet venni és visszanézni azokat.

Egészen más célt szolgálnak a szintén egyre divatosabb webkamerák. Míg a biztonsági kamerák felvételeit csak az arra jogosultak láthatják – például a közlekedési szabálysértést bizonyító felvételt is csak az üzemben tartó nézheti meg –, a webkamerák segítségével bárki „kukkolhat” az interneten. Ez már személyiségi jogi kérdéseket is felvet. Mondjuk, ha az interneten böngésző feleség számára a webkamera segítségével válik nyilvánvalóvá, hogy férjura nem a munkahelyén dolgozik, hanem éppen egy étterem teraszán lazít, ne adj Isten egy csinos hölgy társaságában... Frank Józseftől megtudtuk: az esetleges panaszokat ők úgy próbálták kivédeni, hogy a strand webkameráján meg van tiltva a zoomolás, vagyis közeli, a személyek felismerésére alkalmas képet nem lehet készíteni.

Vadócz Attila, a megyei bíróság sajtószóvivője szerint a webkamerákra az általános személyiségi jogi szabályok vonatkoznak, külön szabályozás nem létezik. A legtöbb helyen külön felirat is felhívja a figyelmet arra, hogy a területen ilyen berendezés üzemel. Ennek tudatában pedig bárkinek joga van eldönteni, vállalja-e, hogy esetleg feltűnik a számítógép képernyőjén... 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!