Közélet

2009.07.23. 10:36

A vízparton jobban repül az idő

Állami gondozott gyermekeknek nyílt lehetőségük arra, hogy a Balatonnál nyaralhassanak. Az akcióból a Sonline.hu is kivette részét.

Márkus Kata

A tizenéves kamasz fiú néhány hete került állami gondozásba. Ám mivel a Gyermekvédelmi Központ befogadó otthonának valamennyi lakója az idén először a Balatonnál nyaralhatott, nem Toponárra, hanem Fonyódligetre vitték a fiút. Amire a reakciója a nevelőket is meglepte: ha már intézetbe kellett kerülnöm, legalább látom a Balatont.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nekik sokat számít az egy hét a Balatonnál
[/caption]
Rajta kívül a Gyermekvédelmi Központban és a hozzá tartozó kaposvári intézményekben nevelkedő többi fiatalt is sikerült az idén eljuttatni nyaralni. Ez persze a gyerekeknek élmény, a nevelőknek öröm, a Sonline.hu-nak pedig nagy siker. Portálunk ugyanis akciót hirdetett a Balaton Fejlesztési Tanáccsal közösen, melynek keretében rászoruló családok üdültetését vállaló szállásadók jelentkezését vártuk. Így juthatott el többek közt Nagy Ernőné nagybajomi nevelőszülő négy gyermekével egy siófoki négycsillagos szállodába. A Nyár utcai otthon hét fiatalja pedig egy siófoki panzióban tölthetett néhány pihentető napot.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tartalmas programokkal várták a gyerekeket
[/caption]
Az állandóan változó létszám miatt a toponári befogadó otthonban a legnehezebb megszervezni a nyaralást – mondta Porczió Györgyné, a Gyermekvédelmi Központ igazgatója. – Az idén először ezt is sikerült megoldanunk.

–Az eddigi táborozások során egyébként beigazolódott az a néhányszor már megtapasztalt feltevésünk, hogy a gyermekeink szép környezetben, tartalmas programokkal példaértékűen viselkednek, óvják a környezetüket – folytatta Porczió Györgyné. – Ilyen visszajelzéseket kaptunk a szállásadóktól is. A fenntartó megyei önkormányzat az idén 670 ezer forintot biztosított számukra, amit kizárólag a gyerekek üdültetésére fordíthatunk. A nevelőszülőknél élő gyerekek nyaralási költségeinek a felét pedig a nevelőszülők állták.Augusztusra drogprevenciós tábort is tervez a központ a befogadó otthonban és a Nyár utcai utógondozóban élő kamaszok számára. Olyanoknak, akik nem szerhasználók, ám veszélyeztetettek. A Szertelenül elnevezésű ötnapos táborozás megvalósítására hatszázezer forintot nyert a központ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!