Közélet

2009.07.28. 16:58

Dinnye 250 ezer forintért

Ha száz forintot kér kilójáért, legalább 2500 kiló dinnyét el kell adnia a zöldségárusnak, hogy bejöjjön a bírság ára. Nyugta nélkül adta ugyanis a zöldhéjút az APEH revizorainak először Fonyódon, majd Balatonbogláron, és szabályszegését 250 ezer forintot meghaladó bírsággal is „jutalmazhatja” az APEH.

Márkus Kata

Történt, hogy a hét végi akció keretében az árust először a fonyódi piacon ellenőrizték próbavásárlással a revizorok. A platós kocsiról árusító zöldséges valamivel később aztán Balatonbogláron is „belesétált” saját csapdájába, mert nem tanulva a fonyódi tapasztalatból Balatonbogláron is tisztán zsebre dolgozva adta a dinnyét.Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal nyári, balatoni akciójában péntektől vasárnapig 78 revizor ellenőrizte a nyugta- és számlaadás mellett a foglalkoztatás szabályszerűségét, illetve az áruk eredetét, az adózási szabályok betartását. A Kánikula II. több hatósági nyári akcióhoz illeszkedő Pelso 2009 névre keresztelt APEH razziában 626 ellenőrzést végeztek a több megyéből érkezett revizorok. A Balaton mindkét partját körbe járó adóellenőrök munkája nyomán 27 millió forint bírság kiszabása várható.


Az APEH vizsgálatok fele a nyugta- és számlaadást ellenőrizte – tudtuk meg Marton Ferenctől, az APEH  Dél-dunántúli Regionális Igazgatóságának sajtóreferensétől. – Bár fokozatos javulás mutatkozik ezen a téren, a nyári szezonban, a nagy turistaforgalom idején még mindig sokan „megfeledkeznek” erről a főszabályról. A 320 ellenőrzés közül 75 zárult megállapítással, 60 esetben egyáltalán nem kaptak nyugtát a revizorok.

A balatoni akcióban lefolytatott revíziók 40 százaléka a  foglalkoztatás szabályszerűségét ellenőrizte. A 233 ellenőrzés közül 35 munkáltatónál 44-en akadtak fenn a rostán. Marton Ferenc szerint a javuló tendencia ellenére az éjszakai ellenőrzéseknél még mindig találkoztak a revizorok azzal a klasszikus trükkel, amit a híradásokból már a közvélemény is igen jól ismer. Az egyik éjszakai szórakozóhely ellenőrzésekor az alkalmi munkavállalói kiskönyvek kikérése után derült ki, hogy két munkavállaló kiskönyvét is hőre eltűnő tintával töltötték ki. A szórakozóhely tulajdonosa és az alkalmi munkások is számíthatnak bírságra.

Egy másik helyen különös kifogással éltek egy kültéri vendéglátóhely pult mögött álló alkalmazottai is a foglalkoztatásuk ellenőrzésekor. Azt mondták a revizoroknak: rosszul látta az ellenőr, csupán a sátrat tartották, mert nagy volt a szél, ők nem szolgáltak ki.
Ugyancsak bírságra számíthat az a vendéglős is, aki szerint szinte minden betérő vendége az ismerőse volt. Így fordulhatott elő, hogy az APEH-revizorok ottjártakor, késő délután, telt ház mellett mindössze négy darab pénztárgépbe beütött nyugtát tudott felmutatni.

A forgalmazott áruk eredetét 73 adózónál ellenőrizték a revizorok. Végleges eredmény erről később várható, mivel a jogszabály 3 napot ad a bizonylatok utólagos bemutatására.
A revizorok mostani akciójukban az ellenőrzéseknél kiemelt figyelmet fordítottak a kereskedelmi egységekben üzemeltett tévékészülékekre is – tette hozzá a sajtóreferens.  – Ahol tévét találtak, ott később ellenőrzik, hogy a tulajdonosok, vállalkozók eleget tettek-e bejelentési kötelezettségüknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!