Közélet

2009.07.23. 19:46

Dübörög a kommandó: 350 milliós bírság

Kettőezer-ötszáz ellenőrzés, mintegy 350 millió forintos bírság – ez a Kánikula II. elnevezésű ellenőrzéssorozat eddigi eredménye.

Kolumbán Tünde

Javult a vendégvárók fegyelme, a tavalyihoz képest idén júliusban kevesebb nyaralót csaptak be a leglátogatottabb hazai turisztikai helyszíneken – ez derül ki a július 1-jén elindított Kánikula II. ellenőrzéssorozat eddigi adataiból.

A 11 hatóság részvételével július végéig zajló összehangolt akció félidei eredményéről csütörtökön a siófoki Nagystrandon tartott kormányszóvivői tájékoztatón számolt be a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, Molnár Csaba.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A miniszter szerint kevesebb turistát károsítottak meg
[/caption]
Az ingujjas Molnár Csaba a vízparton azt mondta: a kormány kiemelt figyelmet fordít a balatoni turizmusra, a térség közbiztonságára, a tó vízminőségére. Az idei nyár talán legizzasztóbb napján, a Kánikula II. elnevezésű, idén immár másodjára elindított ellenőrzéssorozat kapcsán Molnár Csaba arról tájékoztatott: július első felében a tavalyihoz képest harmadával csökkent a fogyasztókat megkárosító jogsértések száma; 2008-hoz képest harmad annyi a kiszabott bírságok mennyisége és értéke.

– A hatóságok a belföldi turizmus szempontjából kiemelt területeken, így tipikusan a strandokon, fürdőhelyeken, nagy tömegeket vonzó rendezvényeken ellenőriznek. Az akcióval azt szeretnénk elérni, hogy a fogyasztóvédelmi program keretében javuljon az ellátás, a kiszolgálás a Balaton partján is – mondta Molnár Csaba.

A Kánikula II. keretében a hatóságok közel 12 ezer ellenőrzésen vannak túl, ami megegyezik a tavalyi ellenőrzésszámmal. Eddig 2500 esetben mintegy 350 millió forint bírságot szabtak ki országszerte. Molnár Csaba megjegyezte a kormány július 8-án meghirdetett felhívása erre az akcióra is érvényes.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Először csak figyelmeztetnek
[/caption]
– Minden hatóság figyelmét felhívtuk arra, hogy az először előforduló, kisebb súlyú szabálysértés esetén csak figyelmeztessenek, csak a súlyosabb, ismétlődő szabályszegés esetén bírságoljanak – mondta Molnár Csaba, aki azt hangsúlyozta: azokban az esetekben viszont nincs pardon, ha szándékosan be akarják csapni a fogyasztót, vagy bárki veszélyezteti az emberek biztonságát.

A strandosított kormányszóvivői tájékoztatón Molnár Csaba arról is beszélt: a Balaton vize kiváló, idén sem minőségi sem vízmennyiségi problémákkal nem kell szembenézni. – Jók az eredmények – így a közbiztonság kapcsán summázott Molnár Csaba, aki mint mondta: az év első felében a Balaton környéki közterületeken 20 százalékkal kevesebb bűncselekmény történt mint tavaly. A miniszter a vízirendőrök munkáját is megköszönte, akik eddig több mint 60 ember életét mentették meg a Balatonon, ebből csak a múlt szombati heves viharban 30 mentést hajtottak végre.Az év legmelegebbnek tartott napján Budai Bernadett kormányszóvivő a másodfokú hőségriasztás hátteréről tájékoztatott. Kiemelte: a hőségriadóban az önkormányzatok feladata nemcsak az ivóvízosztásra, és a közterületek locsolására terjed ki, hanem a tájékoztatásra is. Közzé kell tenniük például, hogy a településeken hol találhatók légkondicionált helyiségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!