Közélet

2009.07.11. 08:12

Élelmiszerbiztonság ellenőrzött termékekkel

Táplálkozáskutatók szerint egy átlagos európai polgárban mintegy 300 mesterséges anyag található. Egy városi gyermek szervezetében fölhalmozódott vegyi anyag öt éves korára többszöröse lehet annak, amennyi egy 80 éves falusiéban van. Az elmúlt két évtizedben 90 százalékkal kevesebb vitális anyag van az élelmiszerekben.

Balassa Tamás

Riasztó adatok, melyek a különféle élelmiszerbotrányok idején hangosabbak. A minap a fuzárium-szennyezés hívta föl a figyelmet a megrendülő élelmiszerbiztonságra, rámutatva: nagyanyáink gyúródeszkái nemcsak jó szolgálatot tehetnek a házitészta-készítésben, de az életünket is védhetik. A zselici falvakban mind többen ragadnak kaszát-kapát, és termelik meg maguk az asztalra valót. A szennai Lázi-dombi Kulturális Egyesület tagjai összhangot keresnek a természettel, és a vegyszermentes növényvédelmet részesítik előnyben. A szomszédos kaposszerdahelyi Fokvári-tanyán hat hektáron érik az öko-gyümölcs.

Kaposszerdahely határában húzódik a megye egyik legszebb utcája, közigazgatásilag szennai földön, de kétségkívül szerdahelyi látképpel. A páratlan panorámát pár éve még csak a traktorosok ismerhették, aztán a betelepülők – városból kitelepülők – számára parcellákat hasítottak a zselici tájban. Ide származott vissza a fővárosból 2002-ben Búsné Fokvári Katalin kertészmérnök és hadtörténész férje, és a gyerekek. A kukoricás mellett hat hektáron húzódik a „bioültetvényük”.

– Ellenőrzött ökológiai gazdálkodást folytatunk – pontosít Fokvári Katalin, miután a tekintélyt parancsoló komondort és a körülötte sertepertélő lendületes pulit elzárta. – Meg kell felelnünk számos előírásnak, ami nem jelenti, hogy ne használnánk különféle szereket. Van egy pozitív szerlista, főként réz- és kénalapú hagyományos növényvédelemmel.

A terméstől roskadozó kajszisban Katalin elmeséli: az ökogazdálkodókat a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft ellenőrzi. Ők maguk cseresznyét, meggyet, szilvát és almát telepítettek a polgári kormány állami támogatásával, 2002-ben. A gyümölcsök egymást követik az érésben, így a családi gazdaság maga végzi a munkát, a szüretelést és a feldolgozást egyaránt. A gazdaasszonyt éppen lekvárfőzés idején szólítottuk el a konyhából.– Jóval több munka van egy ilyen gyümölcsösben, a bundásbogárt például nem irtjuk, hanem leszedegetjük a fáról – okolja meg az ökotermékek 30-50 százalékos felárát Fokvári Katalin. – Drágább a növényvédelem is, többször kell védekezni, mintha felszívódó vegyszereket használnánk. És az időjárástól függően változó a terméshozam. De ha nemcsak az árat, hanem a tényleges tartalmat összehasonlítjuk, nem kapunk olyan hatalmas különbséget.

Fokváriék a borsos szállítási költség dacára a fővárosi biopiacon értékesítik termékeiket. Korábban egy kaposvári üzletbe is vittek árut, de az a vállalkozó hamar föladta. Időnként a somogyi megyeszékhelyen rendeznek vásárt, a jövő héten is például.
Katalin maga ellen beszél, mégis vallja: aki csak tud, ragadjon ásót, kapát, és termelje meg magának a zöldséget, gyümölcsöt.
– Küzdelmes, van vele munka, de megvan a látszatja – néz körbe a kicsattanóan egészséges barackosban Katalin.

Búcsúzás előtt egy pohár 100 százalékos, préseléssel és hőkezeléssel készült öko-meggylével kínál, és kezembe nyomja a Leves nem hazudik című könyvet. Ebben sokat olvasni a 100 százalékos ipari levek kétes értékéről...


A természet tisztelete és a környezettudatosság

Sokakkal együtt szennai birtokán folytat önellátó ökogazdálkodást Nagy Zoltán és családja. Három okot említ, amiért szabadidejében erre vállalkozik: műszaki értelmiségiként nem tudná megfizetni a bioélelmiszereket, és nem is tudna beszerezni mindent.

– Harmadrészt és legfőképp pedig úgy vagyok vele, hogy a természetben való munka testi-lelki egészséget ad. Tisztelem ezt a környezetet, a biológiai egyensúlyt, ennek tudatában és szeretetében dolgozom. Nem használok gyomírtót, nincs rovarölőzés, nincs kizsigerelve a szántó sem. A közfelfogás szerint ez persze pazarlás, mert nem húzza hasznát az ember a földnek. Én viszont másképp látom: olyan különleges ajándékokat ad, amire nem is gondoltam volna... –mondja a fiatal gazda, a Lázi-dombi egyesület tagja.

Varga Gábor, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója kérdésünkre arról számolt be, hamarosan lendületet kaphat az ökogazdálkodás Somogyban is. A júniusban kiírt öt éves agrár-környezetgazdálkodási programban – a korábbitól eltérően – ugyanis az ökogazdálkodás is szerepel a célok között. Hatvanegy támogatási jogcímen lehet pályázni július 25-ig.

– Országosan eddig tizennégyezren éltek a lehetőséggel, Somogyban jelenleg 540 a kérelmezők száma – mondta Varga Gábor. – Még két van a benyújtásig, így talán elérhetjük, hogy meghaladja az ezret a környezettudatos gazdálkodók száma. Ez a mintegy 2200 területalapú támogatást igénybe vevő földhasználóhoz viszonyítva jelentős előrelépés lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!