Közélet

2009.07.31. 09:47

Felértékelődő kapcsolatok

Kaposvár németországi testvérvárosa hazánkban szokatlannak tűnő módon ismerte el a somogyi megyeszékhellyel kialakított kapcsolatát: Glindében felavatták a Kaposvár-Spangét. Az ünnep apropóján áttekintjük a testvérvárosi együttműködéseket.

(X)

Egy héttel ezelőtt nyitották meg a Kaposvárról elnevezett utcát Glindében. A somogyi megyeszékhely az 1970-es években alakította ki kapcsolatát a németországi várossal. A Hamburghoz közeli településen eddig nem volt olyan utcanév, amely a Kaposvárral kötött testvérvárosi kapcsolatra utalt volna, ma azonban már hivatalosan is a Kaposvár-Spange 350 méteres szakasza köti össze a belvárosban található Möllner Landstrassét és az Oher Weget.

A névadásig azonban hosszú út vezetett. Bár Kaposvár évtizedekkel ezelőtt is szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezett, az igazi áttörést a testvérvárosi együttműködések kiépítése hozta meg. Az ezen a téren elért eredményeket az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése hat évvel ezelőtt Európai Díszzászló odaítélésével ismerte el.

– Az újabb mérföldkő hazánk uniós csatlakozása volt. A korábban kötött szerződések valódi tartalommal telítődtek, ennek eredményeképpen jelenleg tizenegy várossal van élő kapcsolata a somogyi megyeszékhelynek. A gazdasági, turisztikai, kulturális és oktatási téren zajló együttműködés aktivitását azonban nagyban befolyásolja a városok közti távolság, következésképpen a közelebb lévő, európai településekkel alakult ki igazán sokrétű kapcsolat – mondja Mogyorósiné Futó Kinga, az önkormányzat nemzetközi ügyekkel foglalkozó referense. A civil kapcsolatok, a polgárok közti cserék rendkívül hangsúlyosak, a német testvérváros esetében például a Testvérvárosi Baráti Kör, illetve az Europa-Union Glinde évenkénti látogatása eddig is több száz polgár találkozását eredményezte. Oktatási téren is egymásra talált a két város, a Kaposvár-Spange átadásakor is több magyar diák tartózkodott Glindében. A csereprogram azonban nem csak a németekkel működik, a kaposváriak eljutottak már így az olaszországi Schióba, az angliai Bathba, a romániai Csíkszeredába vagy éppen a franciaországi Saint Sebastien Sur Loire-ba is. A megyeszékhely oktatási intézményeinek nemzetközi kapcsolatrendszere folyamatosan bővül: jelenleg a Liszt Ferenc Zeneiskolán kívül hat általános iskola és nyolc középiskola rendelkezik partneriskolai kapcsolattal, és több, az EU által támogatott projektben vettek részt a kaposvári intézmények.

Gazdasági téren ugyancsak sokat kamatozott az ismeretség: eleinte még az Alpok–Adria, illetve a Tavaszi Vásár volt a közös pont, uniós csatlakozásunk óta azonban a közösség pályázati rendszerének megismeréséhez nyújtottak kiemelkedő segítséget a korábbi tagok.

A kulturális életben is kitárultak a kapuk: fotóklubok, kórusok, művészeti egyesületek keresik fel egymást évről évre, egy bathi művészcsoport kiállítása jelenleg is látogatható a somogyi megyeszékhelyen.

Kaposvár önkormányzata a jövőben tovább ösztönzi és segíti a testvérvárosi kapcsolatok elmélyülését. A cél az, hogy – a kölcsönös előnyöket felismerve – minél többen csatlakozzanak a somogyi megyeszékhely már meglévő nemzetközi kapcsolatrendszeréhez.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!