Közélet

2009.07.26. 12:17

Halpusztulás ellen küzdenek Mihálypusztán

Oxigéndúsítással védekeznek a halpusztulás ellen Kaposmérőben, a mihálypusztai tavon. Napkeltekor és a kora esti órákban motorcsónakkal kavarják fel a vizet. A hőségben nagy veszélynek van kitéve az állomány.

Harsányi Miklós

– Rémisztő dolgot éltünk át tavalyelőtt – idézte fel pénteken Egres József, az agrárvállalkozás vezetője. – Vészesen forró volt az időjárás akkor is. Vigyázni kell, a vízátmozgatással a nagy bajt akarjuk kivédeni.
Két éve csaknem hatvan mázsa hal pusztult el a mihálypusztai tóban. Akkor háromévnyi munkájuk veszett oda. Bernáth Piroska, a vállalkozás munkatársa szerint júliusban megúszták a súlyos vészt.– Eddig néhány süllő pusztult el – magyarázta. – Úgy tűnik, a motorcsónakos beavatkozás nálunk beválik. Igaz, hogy a mostani hőségben jóval hosszabb időt töltünk a vízen. Hajnalban több mint egy órán át csónakázunk. Az a legveszélyesebb időpont; ilyenkor bármikor oxigénhiányos állapot léphet fel.

A hőség másik látványos következménye: a kéthektáros tó az utóbbi hetekben több mint tíz centit apadt. Havranek Mihály megyei halászati felügyelő lapunknak pénteken azt mondta: minél kisebb egy tó, annál könnyebben fordulhat elő baj. A víz hamar felmelegedhet, s így könnyen bekövetkezhet a halpusztulás.

Címkék#Kaposmérő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!