Közélet

2009.07.19. 19:49

Kempingre még futja, étteremre már nem

Elűzte a kempingezők jó részét a vihar a Balatontól. A déli parti létesítmények forgalma vegyes képet mutat az idén, amelyet a válságon túl a jelek szerint az időjárás befolyásol a legerőteljesebben.

Füleki Tímea

Az előfoglalások adatai öt-nyolc százalékos növekedést mutattak az SCD Group érdekeltségébe tartozó tizennyolc balatoni kempingben. Azt is igazolhatták, hogy a gazdasági válság kedvez ennek az üdülési formának. A nyár közepén korántsem ennyire derűs a helyzet, tudtuk meg Elkán Pétertől, az SCD Group kommunikációs igazgatójától. Elmondása szerint a múlt heti kánikulai napokat megelőző időszakig kétszámjegyű a csökkenés a kempingek forgalmában. Tény ugyanakkor, hogy a múlt heti verőfényben megrohamozták a turisták a természetközeli szálláshelyeket.

Drasztikus visszaesés a külföldi vendégek számában mutatkozik: elsősorban a német, dán és holland kempingezők esetében látszik, hogy jobban meg kell fontolniuk, mire költenek. Ők egyébként általában a komolyabb lakóautókkal érkező réteget képviselik, míg a bungalók, mobilházak és a sátras pihenés a magyar vendégek körében kedvelt.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kempingre még futja, étteremre már nem
[/caption]
– Még nem kizárt, hogy az előzetes várakozásoknak megfelelően alakul a forgalom, amennyiben az időjárás innentől fogva kedvez – mondta Elkán Péter, a somogyi oldalon többek között siófoki, balatonszemesi, Fonyód-bélatelepi kempingeket birtokló cég forgalmáról, amely az idén kapta meg tíz évre a balatonberényi naturista kemping működtetését is. A létesítményeket franchise rendszerben üzemelteti a Balatontourist.

– Az elmúlt négy-öt évben elmozdulás tapasztalható a hosszú hétvégés pihenések felé és folyamatosan csökken a külföldiek részaránya – fejtette ki Polgár Tibor, az SCD Group tulajdonában lévő Balatontourist Zrt. vezérigazgatója, aki az utóbbi napokat leszámítva a 10-12 százalékos visszaesésről szóló adatokat erősítette meg, ám hozzáfűzte: a kánikulában javult a helyzet.

– Rendszeresen ide járunk és szembetűnő, hogy szinte megfordult a külföldi-belföldi arány. Tízből egy nem magyar családot ha lehet látni, korábban ennek az ellenkezője volt jellemző – támasztotta alá a szakmai véleményt a szolnoki Droppa Zsuzsanna, a balatonszemesi Vadvirág kemping vendége. Családja a szabályt erősítő kivétel, ők ugyanis idén kedvezőbb helyzetbe kerültek: a férj először kapott üdülési csekket, amit felhasználhatnak.

Rögtönzött felmérésünk többi alanya azonban egyértelműen igazolta: honfitársainknak szűkebbre kellett húzniuk a nadrágszíjat. Rögtön a szemesi kemping bejáratánál lehangoló tapasztalatot szereztünk: Farkas Lilla és családja éppen a azért érkezett, hogy megpróbálja lemondani foglalását és visszakapja a pénzét.

– Pár napos nyaralást terveztünk, de ez már luxus számunkra. Csak ezen tudunk spórolni, az ételről és a fűtésről nem mondhatunk le – mondta a komáromi hölgy, aki idén csak az egynapos balatoni kirándulással tudta megörvendeztetni gyermekeit, amelynek célja tulajdonképpen az volt, hogy visszakérhessék pénzüket.
– Eddig Horvátországba jártunk kempingezni, ebből lett idén a balatoni nyaralás – mondta a pécsi Nagy Noémi, akinek esete a válság hatásainak iskolapéldája is lehetne.

A Pilisszentkeresztről érkezett Glück család sátorozni érkezett, elmondásuk szerint komoly megtakarítást jelent a sátoros forma a bungalókhoz képest, s az étterem sem jöhet szóba. A balatoni üdülésre otthonról hozzák az alapanyagot a főzéshez.Mind a vendéglétszám, mind pedig a bevétel kevesebb a tavalyinál – tudtuk meg Székely Dénestől, a Fonyód-bélatelepi Napsugár kemping vezetőjétől. A tájékoztatás szerint a magyar vendég ugyanakkor több mint tavaly. A létesítményben tegnapelőtt érték el az ötszázas létszámot, míg az előző évben hatszáz vendég volt az állandó szám. A szombati vihar óta azonban a félezer vendég is múlt idő, a vihar elsősorban a sátorozók számát tizedelte meg egyik napról a másikra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!