Közélet

2009.07.03. 09:17

Két éve hallgat a somogyi országgyűlési képviselő

Még mindig Herényi Károly a legbeszédesebb somogyi képviselő a parlamentben, míg Rákóczy Attila továbbra is karthauziként üldögél a T. Házban. Az országgyűlés tavaszi ülésszakán Suchman Tamás és Kolber István sem szólalt fel.

Vas András

Három hónap alatt valamivel több, mint négyórányi felszólalást könyvelhettek el az országgyűlésben a somogyi képviselők: a parlament február 16-tól június végéig tartó tavaszi ülésszakán egészen pontosan 242 perc nyolc másodpercig hallatták hangjukat a megyei honatyák.



A legbeszédesebbnek továbbra is Herényi Károly bizonyult, nem véletlenül, hiszen amíg létezett a Magyar Demokrata Fórum frakciója, a formáció vezetőjeként, vezérszónokaként jóval több szereplési lehetőséghez jutott, mint a többiek. Az MDF-frakció megszűnése óta hivatalosan a függetlenek közé sorolt képviselő csaknem egy és háromnegyed órát beszélt a parlamentben. A leghosszabb ideig, közel húsz percig április elején a hazai válságot értékelte, de hosszabban megnyilvánult Bajnai Gordon miniszterelnökké választásakor és a gázvitában is, s pártja részéről hivatalosan ő tett javaslatot az országgyűlés önfeloszlatására.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Herényi Károly a legbeszédesebb
[/caption]
A beszédek hosszát tekintve a második legaktívabbnak Mátrai Márta mondhatja magát, ám a kép némiképp csalóka, hiszen a fideszes képviselő asszony mindössze két témában aktivizálta magát. Előbb a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvénytervezet vitájában, majd a nyugdíj-törvény esetében ragadta magához a mikrofont, s mindkét esetben több mint húsz percben fejtette ki mondanivalóját. A beszédhosszok alapján felállított képzeletbeli dobogó harmadik fokára a független Gyenesei István léphetne fel, ám esetében is árnyalja a képet, hogy a közel 24 percig tartó 12 felszólalása mind minisztersége idejére esett. A Gyurcsány-kabinet megszűnése óta – egészen pontosan március 30-tól – nem kért szót a magyar parlamentben.

A középmezőnyt a kereszténydemokrata Szászfalvi László, a szintén KDNP-s Kuzma László és a szocialista Csákabonyi Balázs vezeti. Utóbbi néhány mentelmi ügyi kérdésben, valamint a nyugdíjtörvény vitájában exponálta magát, Kuzma László a szakképzésről szóló vitában, illetve az egykori Magyar Villamos Művek-vezér Kocsis István ügyében kért szót, míg Csurgó polgármestere a kínai–tibeti konfliktushoz és az áfatörvény vitájához szólt hozzá. Ő emellett azon kevés somogyi honatya közé tartozik, aki konkrét megyei témával rukkolt elő az országgyűlésben: az M7-es autópálya és a horvát sztráda összekötését szorgalmazta a berzencei határátkelőn keresztül. Hozzá hasonlóan a fideszes Heintz Tamás is helyi problémát tárt képviselőtársai elé: A vonat nem vár, elindult már címmel a Dombóvár–Kaposvár-vasútvonal anomáliáit elemezte konkrét eset kapcsán – valamint orvosként kórháztémában is megnyilvánult.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A somogyi képviselők parlamenti felszólalásai
[/caption]
A kereszténydemokrata Móring József Attila többnyire az országgyűlés jegyzőjeként szólalt fel, honatyaként mindössze a képviselői költségtérítés témájában nyilvánult meg. Hasonlóképpen ritkán beszélt az ülésteremben a fideszes Gruber Attila, aki leginkább a magyar külképviseletek épületeinek eladása kapcsán aktivizálta magát, míg a szocialista Lamperth Mónika mindössze egyszer, a szakképzés témájában kapcsolta be mikrofonját.

Három somogyi képviselő viszont néma leventeként üldögélte végig a tavaszi ülésszakot. Az egyaránt szocialista Kolber István, Suchman Tamás és Rákóczy Attila egyszer sem szólalt fel a Tisztelt Házban – utóbbi a Parlament karthauzija címet is kiérdemelhetné lassan, hiszen eddig mindössze egyszer, 2007. április 23-án gondolta úgy, hogy hozzá kellene szólnia egy adott témához, azaz immár több mint két esztendeje – legalábbis hivatalosan – nem hallatta a hangját az országgyűlésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!