Közélet

2009.07.14. 08:22

Lopásnak számít ha őz legel a kertünkben

Egyre divatosabb a házi vadtartás, pedig a vad az állam tulajdona. Jogszerűtlen befogása egyszerűen lopásnak számít.

Vigmond Erika

Gyótapusztán a százötven hektáros magángazdaságban szürke marhák, birkák, lovak mellett szarvasokra is rá lehet csodálkozni.
A kirándulók ezt gyakran meg is teszik. Szencz József hobbiból, állatszeretetből tartja a hat gímszarvast. Regisztrált állatállomány, minden szükséges engedéllyel.
– A nevelésük és a tartásuk nem könnyű feladat, de aranykalászos gazdaként és vadászként is tudom, mire van szükségük – állította.


Nagyobb térképre váltás

Sokan azonban nincsenek ezzel tisztában. Elsőre kedves látvány a háznál vagy a magánhalastónál sétáló szarvas. Pedig cseppet sem veszélytelen, hiszen vad természetét sosem vetkőzi le teljesen, komoly sérüléseket is okozhat. A felnevelése sem egyszerű a kellő hozzáértés hiányában.
A leggyakrabban fiatal vagy sérült állatként kerülnek főleg őzgidák, szarvasborjak a magánkertekbe. A tartásukra viszont engedélyt kell kérni, ami meglehetősen ritka Somogyban.Simon Pál, a vadászati hatóság vezetője hangsúlyozta: a vad a magyar államé, illetve a területen vadászatra jogosult szervezet tulajdona, ezért más nem foghatja be. A jogszerűtlen befogás elkobzással és bírsággal jár.
A védett állatok tartására csak oktatási és tudományos célból ad engedélyt a zöldhatóság. A szigor nemcsak az élő állatokra, hanem a preparátumokra is vonatkozik – tudtuk meg Szegvári Zoltántól, a Duna–Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őrétől. A solymászokon kívül, mint a fehér holló, olyan ritka a kérelem. Igazolatlan tartásnál a szabálysértési bírság akár 150 ezer forintig is terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!