Közélet

2009.07.28. 22:48

Seffer Tibor: klinikánkon nem folyt illegális őssejtgyógyászat

Seffer Tibor, a Seffer-Renner Magánklinika Kft. ügyvezető igazgatója határozottan cáfolta, hogy a kaposvári intézetnek köze volna az illegális őssejtbeültetések miatt egy vidéki klinikáról előállított orvosok ügyéhez.

Balassa Tamás

Azt állította, náluk sosem folyt illegális őssejtgyógyászat, a klinika amúgy is háromhetes hagyományos nyári szünetet tart július közepe óta. Az igazgató elmondta, nezezen tudja elképzelni, hogy ez idő alatt ilyen tevékenység folyna a klinikán. Seffer Istvánról, a terápiás őssejtkutatás kaposvári magánklinikai engedélyezését évek óta szorgalmazó sebészről, testvéréről az igazgató annyit mondott, nem elérhető.

Seffer Tibort kedden késő este értük utol telefonon, miután úgy értesültünk, hogy az illegális őssejtbeültetés médiában megjelent híre Kaposvárhoz köthető. A Seffer-Renner Magánklinika Kft területén 2007 novemberében átadott, félmilliárdos beruházással megépített őssejtkutató laboratóriumot az IRM Magyarország Zrt. működtette, emlékeztetett Seffer Tibor. Amikor azonban a zrt. engedélyét visszavonták, megszűnt ez a tevékenység, és már csak valamiféle karbantartás folyik, mondta. Seffer Tibor úgy emlékszik, akkoriban terápiás célú embrionális őssejtgyűjtés - és tárolás tevékenységére kapott engedélyt a cég.Seffer István kutatásvezető sebész csaknem két évvel ezelőtt elmondta: az őssejtkutatáshoz és sejtbanki tevékenységhez kaptak engedélyeket, a gyógyításhoz szükséges jóváhagyás nem érkezett meg. Ezt tavaly elutasította az Egészségügyi Tudományos Tanács, és a vizsgálati eredmények részlezetésére kérte a pályázókat. „Kutatási program a humán magzati őssejtbeültetés biztonságának és hatékonyságának vizsgálatára nagy kiterjedésű szívizom elhalást követően”. Magyarán: szívroham utáni gyógyítás őssejttel. Erre dolgozta ki az orvosi protokollt az IRM Magyarország Zrt, amely az európai előírásoknak megfelelő laboratóriumot és kutatóműhelyt alapította Kaposváron.

Seffer István a tavalyi visszautasítás után lapunknak azt mondta: a jövőt nem lehet föladni, és ezt a világon mindenütt tudják, csak az unióban és Magyarországon nehézkes az előrelépés. Pedig az őssejtek kiválóan alkalmazhatók lennének a humán gyógyászatban is. A világ leghatékonyabb embrionális őssejtje van a kezünkben, mondta Seffer doktor. Erre, a biztonságos embrionális őssejt előállítására kérték protokollt a klinikának. Hatszáz beteget rögzítettek akkoriban, akik arra várnak, hogy kezelhessék őket, javítva életesélyeiket.

Az uniós jogszabályoknak való megfelelési kényszer erősebb az ésszerűségnél, de nem az unióra, hanem a betegek gyógyítására tettek hippokratészi esküt, mondta 2008-ban Seffer István lapunknak. Hozzátéve: az orvoslás mindig megelőzte a jogalkotást, a medicinának kell kikényszerítenie most is a változást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!