Közélet

2009.07.13. 13:54

Szakadhat az SZDSZ: Retkes Attila nézetei megosztják a pártot

Szakadhat az SZDSZ – ezt Pintér Lóránd, a párt megyei elnöke sem zárja ki a hétvégi elnökválasztás után, az új liberális elnök nézetei ugyanis megosztják a pártot.

Vas András

– Szakad az SZDSZ?
– Aggasztó a helyzet – felelte Pintér Lóránd, a szabad demokraták somogyi elnöke. – Az új elnök, Retkes Attila újbalos, helyenként neomarxista nézeteivel liberális körökből sokan nem tudnak azonosulni.

– Veszik a kalapjukat?
– A megyei testületek még a héten összeülnek, a vasárnap történtek ugyanis sok minden átgondolására késztetnek – mondta Pintér Lóránd. A következő hetekben tényleg a jövőről döntünk.

– Például kiderül: Kókának tényleg mennie kell?
– Elképesztően illetlen antré volt az új elnök részéről – tette hozzá Pintér Lóránd. – És nem hiszem, hogy segít a sokat emlegetett egység megteremtésében.

– Látom, nem Retkesre szavazott.
– A párton belül a konzervatív-liberális csapatot erősítem, azaz a szabadságjogok kérdésében liberális vagyok, de annyiból konzervatív, hogy vallom, a társadalom működésének vannak bizonyos formai szabályai, melyeket mindenkinek be kell tartani – így Pintér Lóránd. – De a felvetésre reagálva: a kaposvári és a megyei választmány két hete úgy határozott, hogy Badacsonyi Szabolcsot támogatja.

– Aki Kóka embere.
– Ez nem igaz! De tény, volt egy olyan kommunikációs érdek a Demszky-Kóka ellentét mentén, amit erre ki lehetett hegyezni.

– A többség így értelmezte, s talán ezért is a rivális, Retkes Attila futott be. Aki kimondta, amit sok korábbi SZDSZ-szavazó gondolt: Kóka a párt kerékkötője!
– Belülről viszont úgy tapasztaltam, hogy tehetséges ember, aki elindította a párt szerkezeti reformjait.

– És belökte a süllyesztőbe...
– Ahol bármelyik párt eltűnhet.

– A Fidesszel kapcsolatban nem hiszem, hogy mostanában felmerülne...
– Az SZDSZ mélyrepüléséhez jelentősen hozzájárultak az elmúlt év elnökválasztásai, melyek következtében leálltak a belső rendszerek, s a pártot belelavírozták egy hibás politikai mezőbe. Az SZDSZ-nek ugyanis jelenleg az a legnagyobb gondja, hogy nem tudja megváltoztatni két évtizedes gondolkodásmódját. Az alaptézis az emancipációs politika volt, azaz hogy a rendszerváltás előtt jogfosztott vagy az új rendszerbe integrálódni kívánó társadalmi csoportok élni tudjanak a szabadság lehetőségével. A szabadságjogok kiterjesztésének folyamata nagyobb részt lezárult, de a párt nem változtatott a koncepcióján.

– Ez meglátszott az EP-kampányon is...
– Olyanok készítették, akik nem ismerték fel, ebben már nincs új tartalom. S az a baj, hogy vasárnap sem arról született döntés, hogyan aktualizáljuk a kérdéseinket és válaszainkat, hanem, hogy újbalos irányban akarják továbbvinni a pártot. Maradnak persze liberális értékek, de nem a polgári gondolkodás keretein belül. Nem a német szabad demokraták, inkább az ottani, újbalos eszméktől hemzsegő zöldek irányába indul.

– Pintér Lóránddal?
– Úgy vélem, ebben a formában jelentős gondok lennének a párt fennmaradásával kapcsolatban.

– Sokan mondják: kisgazdásodik az SZDSZ.
– Ennél azért intellektuálisabb a párt!– Emelt fővel szűnnek meg?
– Nem tudom elképzelni, hogy ne legyen liberális párt Magyarországon!

– Tehát veszik a kalapjukat, s új tábor, új zászló?
– Maradjunk annyiban, az elnöki belépő nem az egységet erősítette...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!