Közélet

2009.07.18. 08:30

Tízből kilenc háziorvost elmeszeltek Somogyban

Felment az orvosok vérnyomása az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ellenőrzése után. Az OEP azért büntetett meg tízből kilenc a dokit, mert nem foglalkozott eleget az egészséges pácienseikkel.

Balassa Tamás

Tízből kilenc ellenőrzött somogyi háziorvosnál talált hiányosságot az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Nem a betegek gyógyításában, hanem az egészségesek „nem gyógyításában”. A rendelőt régóta kerülő egészséges pácienseik miatt vették elő őket. Somogy 226 háziorvosa közül az ellenőrzöttek kilencven százalékát megbüntették, összesen 2 millió forintra. Tovább gyógyítanak, magasabb vérnyomással.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Körözik az egészségeseket a háziorvosok
[/caption]
A 18–40 közötti korosztály többsége korának megfelelően jó egészségnek örvend, ezért akár évekig elmulasztja az orvoslátogatást. Az utánuk járó kártyapénz visszafizetésére kötelezték az orvosokat Somogyban is.

Cseke Borbála háziorvos, a Somogy Megyei Orvosi Kamara titkára rezignáltan vette tudomásul a vizsgálatok eredményét. Megjegyezte ugyanakkor: az alapellátók feszített munkatempója és adminisztrációs leterheltsége mellett szinte lehetetlen minden elvárásnak megfelelni. Ez 1000-1200 ellátott mellett még menne, de hozzá 2200 kártyát adtak le. Nem azért, mert habzsolja a munkát, hanem mert egy 2500 lelkes kaposvári lakótelepi körzetben dolgozik. A gyógyítás mellett a háziorvos számos egyéb járulékos, időigényes feladatot említ, köztük a gyógyszerköltség-hatékonyságot, amelyet tüzetesen vizsgál a pénztár. A legolcsóbb patikaszer-ajánlási rend adatbázisok rendszeres böngészését igényli.

Cseke Borbála elmondta: az egészséges pácienseket nem egyszerű a rendelőbe hívni. A dolgozókat az üzemorvos is látja, az egyetemisták más városban tanulnak. Sokan különféle ingyenes szűrésekre járnak, és a negatív eredmények megnyugtató tudatában a háziorvosuk látogatása jut eszükbe sürgető feladatként legutoljára.

– Egy számítógépes program, amely jelzi az elmaradt vizsgálatokat, nagy segítség volna – véli Cseke Borbála kamarai titkár. – A jogszabályokat is úgy kellene hozni, hogy a páciensek kötelezettségét is tartalmazzák. E nélkül aggályos betolakodni egészséges emberek életébe, és fehér köpenyesek látogatására ösztökélni őket.

Cseke Borbála legutóbb harminc ajánlott levelet postázott nem kis költséggel. Ebből hat találta meg a rendelőt évek óta nem látott címzettet, közülük egy hölgy ment be némi vizsgálatra. Később egy másik is, aki a médiában hallott a kötelezettségéről. A betegvizsgálat ilyenkor a törzskarton-felvezetéssel, gondozási lappal, vizsgálatokra való elindítással legalább egy óra. – Ha napi 10-15 betegünk lenne, fejünk se fájna, de 40-50 ellátott mellett ez szinte lehetetlen – mondta a doktornő. – Harcolunk tovább, a jogszabályokat be kell tartanunk, ezt tiszteletben tartjuk. A gyógyító-megelőző-gondozó munka azonban olyan mérhetetlen feladat elé állít legtöbbünket, amit néhány kollégám hajnali ötórás munkakezdéssel sem tud megoldani.
Hamarosan a háziorvosok és asszisztensek egészsége kerülhet a legnagyobb veszélybe – mondta végül Cseke Borbála háziorvos.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Körözik az egészségeseket a háziorvosok
[/caption]
Andrásofszky Zsolt, a megyei orvoskamara elnöke szerint az ellenőrzés akkor kerül napirendre, amikor nincs pénz az egészségbiztosítási kasszában. Ez az ágazat alapvető gondjairól tereli el a figyelmet, büntetéssel félemlítve meg az orvosokat, véli az elnök. Ha a háziorvosok behívogatják a kártyatulajdonosokat, még több pénz megy el az egészségügyre, és a betegektől veszik el az időt.

– Somogyban az orvosok leterheltek – tette hozzá Andrásofszky Zsolt. Nyolc háziorvosi állás tartósan betöltetlen. Szerinte az ideális az volna, ha csak annyi kártya lenne náluk, amennyi lehetővé teszi a nyugodt munkavégzést. – Az ugyanakkor kétségtelen – jegyezte meg Andrásofszky Zsolt, hogy a vizsgálatok a látszólag „egészségeseknél” is találhatnak rendellenességeket. Régen nemegyszer a jogosítvány hosszabbításakor derült ki a magas vérnyomás és más veszélyes rizikófaktor.Tértivevényes levél igazolócédulájával, de akár egy részletes híváslistával is igazolhatják a háziorvosok, hogy megpróbálták elérni a rendelőjükben rég látott tb-kártyatulajdonosokat. Ezt Molnár Barbara, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szóvivője közölte szerkesztőségünkkel. A szóvivő elmondta: a minden évben elvégzett bázisellenőrzés részeként szúrópróbaszerű kiválasztással, előzetes bejelentés alapján továbbra is ellenőrzik a szolgáltatókat.
Most a tíz ellenőrzött közül kilenc somogyi háziorvostól összesen kétmillió forintot vontak vissza, a legalacsonyabb tétel háromezer forint, a legmagasabb 400 ezer forint volt. Az összegeket az egészségbiztosító vonja le a havi finanszírozásból. A háziorvosi praxisok átlagos havi finanszírozási összege 800 ezer és 1,2 millió forint között van. A kártyapénzt sok minden befolyásolja (korcsoportos és népegészségügyi mutatók, földrajzi elhelyezkedés, kompenzációs szorzók), átlagosan 200–700 forint között van kártyánként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!