Közélet

2009.07.16. 18:58

Uniós szemétség: brutálisan megdrágul a hulladékszállítás

Várhatóan 40 százalékkal drágul a szemétdíj a napokban a Kaposvár környéki településeken. A kilenc szemétlerakó közül ötöt bezárnak Somogyban, mivel nem felel meg az európai uniós irányelveknek. Csütörtökön gördült az első szemétszállító autó az új somi és ordacsehi hulladékkezelő telepekre.

Kolumbán T.- Meiszterics E.

Ezek a lerakók megkapták a hatóságtól az ideiglenes használatbavételi engedélyt, így Észak-Somogyban nem kell attól tartani, hogy drágán utaztatni kellene a lakosság hulladékát.
Petes Tamás, a kaposvári KVG Zrt. szolgáltatási és marketing igazgatója ugyanakkor tegnap azt mondta: mostantól a legtöbb faluból 50-60 kilométerre kell vinni a hulladékot, mivel a kaposmérői telepet bezárták. A KVG Zrt. Marcaliba viszi a hulladékot.
- Ez csak átmeneti megoldás - tette hozzá Petes Tamás - mivel a közeljövőben új hulladéklerakó épül Mérőben.

Az új szabályozás miatt azonban jelentősen drágul a szemétdíj az érintett településeken.  - A szállítási távolságokok és a többletlerakási díjak miatt költségnövekedésre számítunk, mintegy 40 százalékkal kellene, hogy emelkedjen a közszolgáltatási díj ahhoz, hogy minderre fedezetet nyújtson - tájékoztatott Petes Tamás. Hozzátette: a cég számos intézkedést vezet be annak érdekében, hogy a többletköltségeket minimálisra csökkentsék - optimalizálták a gyűjtőjáratokat, hatékonyabb tömörítési technológiát alkalmaznak, szelektív gyűjtőszigeteket helyeztek ki a településekre, mindezt annak érdekében, hogy minél több hasznosítható anyagok gyűjtsenek be és minél kevesebb legyen hulladék.
Az uniós előírások miatt az ország közel 1200 szemétlerakójából mindössze nyolcvan marad meg, Somogyban a mérői teleppel együtt öt lerakó zár be. Eddig kilenc működött. Megszűnik a nagyatádi, a tabi, a kaposmérői, a balatonkeresztúri, és a zamárdi telep. Négy marad: a marcali, az ordacsehi, a somi és a kaposvári.Kaposfőn eddig évente hatmillió forintba került a szemétszállítás, de ezt is nehezen tudják kigazdálkodni - mondta Sztányi Tibor polgármester. Hozzátette: csak néhány napja kapott értesítést az önkormányzat a drágulásról, amit bosszantónak tart, mivel nem számoltak az éves költségvetésben az évközbeni szemétdíj-drágulással. Varga András várdai polgármester azt mondta: a kaposvári kistérségi társulás ülésén felveti a drasztikus díjemelés problémáját, mert egyelőre fogalma sincs, hogyan gazdálkodják ki a hatvanmilliós költségvetésből.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A somi hulladéklerakó megmaradt
[/caption]

A nagyatádi hulladéklerakóval kapcsolatban Horváth Balázstól, a Saubermacher-Pannonia Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk: tavaly április óta készülnek a mostani változásokra, és az év első felétől nem fogad kommunális hulladékot a telep, hanem Marcaliba szállítják 27 település hulladékát, ám ez nem jár többletköltséggel az önkormányzatoknak. Horváth Balázs kiemelte: nem terveznek díjemelést a térségben, mivel a jelenlegi ár lehetővé teszi, hogy a cég fedezetet nyújtson a többletköltségre. Atádon amúgy a közeljövőben az uniós feltételeknek megfelelő átrakó állomás épül.

Az új hulladékkezelők megnyitásával egyidejűleg a zamárdi és a tabi szeméttelepek sem fogadhatják már a lakosság feleslegét. Tab azonban a biztonság kedvéért a lerakó működésének néhány hetes meghosszabbításáért fellebbezett a szaktárcánál – tudtuk meg Schmidt Jenő polgármestertől. A városvezetés választ még nem kapott, de Dióssy László környezetgazdálkodási szakállamtitkár sajtónyilatkozatai alapján arra lehet következtetni, a válasz valószínűleg nemleges lesz. Dióssy ugyanis a napokban arról beszélt, hogy több önkormányzat is kért hosszabbítást, de ezeket következetesen elutasítják.

A somi és az ordacsehi lerakók már mindenben megfelelnek a környezetvédelmi elvárásoknak, hiszen egyebek mellett többrétegű szigetelőréteggel rendelkeznek, ami megakadályozza, hogy a talajba vagy a vízbázisba veszélyes anyag kerüljön a hulladék közül. A somi telepre 76 településről érkezik majd a szemét. A hulladéklerakó egymillió köbméter tömörített hulladék fogadására alkalmas, így legalább 20 évig fogadóképes. A Dél-Balaton–Sió völgye Hulladékgazdálkodási Projekt keretében megépült két új megyebeli hulladékkezelő egyelőre ideiglenes üzemben működik, a végleges engedélyek megszerzése az őszre várható. Legkésőbb novemberig a hulladékgazdálkodási program keretében elkészülnek a hulladékudvarok, a komposztálók, a válogatók és átrakó állomások is.
Az új lerakók üzembehelyezését követően a Zöldfok területén nem emelkednek a lakossági árak – mondta Szabó Zoltán a társaság vezérigazgatója.

Forgalmat generál a szemét

Az új hulladékkezelő üzembe állításával Somban és a 65-ös úton jelentős forgalomnövekedés várható, hiszen naponta legalább 50 kukás kocsi közlekedik majd. Lenkey Tibor, somi polgármester azt mondja: tisztában voltak ezzel a negatívummal, ezért a forgalomterhelést és az ezzel járó zajt kénytelenek lesznek elviselni. Csak abban bíznak, hogy ez a forgalom az illetékeseknek is fel fog tűnni. Som rendezési tervében ugyan szerepel egy elkerülő út, aminek megépítésére már 2005-ben rábólintottak a szakhatóságok, ám egyelőre nem látszik a megvalósulás esélye sem.

Arra a Siófoki Rendőrkapitányságon is számítanak, hogy a 65-ösön megnövekedő forgalom plusz feladatot ró a rendőrségre, hiszen a növekvő teherautó forgalom közlekedési kockázatot rejt. Beke Ibolya, a kapitányság sajtóreferense elmondta: a balestek megelőzéséért mindent megtesznek, így fokozott ellenőrzéseket is terveznek.

Csütörtökön gördült az első szemétszállító autó az új somi és ordacsehi hulladékkezelő telepekre. Kolumbán T.- Meiszterics E. A somi hulladéklerakó megmaradt -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!