Közélet

2009.07.15. 13:18

Vigyázat! A hűsítő déli légáramlás a Balaton gyilkos szele

A hőség miatt riadó van a vízen is. – A déli parton a déli szél a csodálatos strandidő gyilkos szele – fogalmazott Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság parancsnoka, aki mint mondta: a déli szél veszélyes illúziót rejt magában.

Kolumbán Tünde

Frissítő hatása miatt a strandolók úgy érzik, hogy a levegő nem is olyan meleg. A különböző vízi sporteszközökkel a vízbe merészkedőket azonban hamar a tó közepe felé sodorja a szél. – A parti sáv takarásából kiérve felgyorsulnak az események, és míg a fürdőző próbálja menteni az elsodródott gumimatracot, hamar azt veszi észre, hogy egy kilométerre került a parttól, közben pedig kimerült – magyarázta Horváth László, aki arra hívja fel a strandolók figyelmet, hogy ne induljanak a déli szél által elsodort úszóalkalmatosságokért, inkább hagyják veszni azokat. Ellenben, ha valakit már a parttól távolra sodort a légáramlat, lehetőleg ne engedje el a gumimatracot, kapaszkodjon benne, mert a mentőegységek is sokkal könnyebben észreveszik így a bajba került fürdőzőt.A hőségben persze továbbra is állnak a vízirendőrök által mindig is hangoztatott intések. Alkoholos mámorban, tele hassal jobb a parton maradni, ott is inkább az árnyékban, hiszen ilyen melegben 10-15 perc is elég ahhoz, hogy a test annyira felhevüljön, ami a vízben már életveszélyes lehet. Éppen ezért a Balatonban pancsolóknak is áll az a jó tanács, hogy a testüket folyamatosan hűtsék a vízzel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!