Közélet

2009.08.07. 16:46

A pártüdülő végnapjai: milliárdokból újul meg a Club Aliga

Eltűnik a kerítés, a kapu és a sorompó – az egykori pártüdülő, ahol Fidel Castro is vendég volt, beleolvad Balatonvilágosba.

Kolumbán Tünde

Ahol egykor Fidel Castro volt a vendég, ott pénteken a Balaton Fejlesztési Tanács ülésezett. Az ülésen hosszasan foglalkoztak az egykori pártüdülő, a Club Aliga fejlesztésével.

A Balatoni térség egyik legnagyobb károkozása volt, amikor ezzel az üdülőkomplexummal az elmúlt 20 évben nem az értékének és nagyságrendjének megfelelően bántak a vagyonkezelésért felelősek, beleértve biztosan magamat is – bevezetőjében ezzel az éles kritikával élt a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke Suchman Tamás.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Suchman Tamás: A Balaton Fejlesztési Tanácsnak nemcsak kötelessége, de érdekében is áll a projekt támogatása
[/caption]
Suchman Tamás lehetetlen állapotnak nevezte, azt ami a Club Aliga területén kialakult.
– A természet az elmúlt időszakban sok mindent megváltoztatott és enyhén szólva is botrányos állapot uralkodik a Balatonnak e gyönyörű térségében – fogalmazott Suchman Tamás. Az elnök elmondta: a Club Aliga tervezett fejlesztése az SCD tervei után a Balaton térségének második legnagyobb beruházása. – A Balaton Fejlesztési Tanácsnak nemcsak kötelessége, de érdekében is áll a projekt támogatása, azzal a feltétellel, ha az üdülőkomplexumot a jövőben a befektető ígérete szerint nemcsak a szomszédos települések üdülőközönsége, de a hazai turisták is ingyenesen látogathatják – tette hozzá Suchman Tamás.

Az ülésen Zvi Frank, a befektető Pro Mot Hungária Kft. vezetője elmondta: két éve 4 sikertelen tender után 5,5 milliárd forintért vették meg az 50 hektáros, egykori pártüdülő komplexumot.

– Olyan fejlesztést szeretnénk itt végrehajtani, amiből nemcsak Balatonvilágos helyi közössége, de az egész balatoni régió profitálni tud – fejtette ki a befektető társaság vezetője, aki ígéretet tett arra, hogy az évtizedekig elzárt területről eltűnnek a kerítések, a kapuk, a sorompók és a komplexum beleolvad Balatonvilágosba. Az izraeli hátterű fejlesztő hosszútávon gondolkodva, az elkövetkező 20 évben még mintegy 75 milliárd forintos befektetést tervez a területen szállodákkal, egyéni nyaralókkal.

Zvi Frank beszámolójában nem tagadta, hogy a helyi lakossággal és a hatóságokkal is vannak nézetkülönbségeik. Az, hogy a Club Aliga nagy ívű fejlesztési terve megosztja a szakembereket és a balatoni politikusokat, a pénteki ülésen is kiderült.

Bóka István országgyűlés képviselő megjegyezte: úgy tűnik, az már álom marad, hogy ezek az értékes Balaton-parti területek köztulajdonban maradjanak. A képviselő egyben arra hívta fel a figyelmet, hogy Balatonvilágosnak és a hazai turizmusnak is az az érdeke, hogy a területen ne elsősorban lakások, hanem bevételt generáló kereskedelmi szálláshelyek létesüljenek.

Virányi István, a Balatonért is felelős állami főépítész ugyanakkor arra tért ki, hogy egy korábbi szakmai egyeztető fórumon komoly kritikák merültek fel a beruházás kapcsán, mondván: a tervezett fejlesztés többszörösen meghaladja azt a kapacitást, amit a környezet elbír.

A vitát Suchman Tamás azzal zárta le: a fejlesztő akkor jár el jól, ha szálláshelybővítésre, turisztikai fejlesztésre törekszik. Az elnök szerint végig kell járni az engedélyeztetés útját, azért, hogy komplexumot minél előbb a nagyközönség rendelkezésére lehessen bocsátani.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A 43. strandi mentőkatamaránt adták át
[/caption]
A Balaton Fejlesztési Tanács ülésén részt vett Tóth József, Magyarország athéni nagykövete, aki a Balatonnál jóval kisebb görögországi tó és a partján fekvő, 70 ezer lakosú görög város, Janina és a Keszthelyi Egyetem illetve a Balaton együttműködési lehetőségeiről beszélt.Az ülésnek ugyancsak kiemelt témája volt a balatoni vízbiztonsági projekt. Balatonvilágoson tegnap a 43. strandi mentőkatamaránt adta át Suchman Tamás. Az elnök elmondta: két éve még nem voltak a mostanihoz hasonló modern mentőeszközök a tóparti strandokon, a Legyen a Balaton Európa legbiztonságosabb tava projektnek köszönhetően azonban a következő szezonra már nem lesz olyan balatoni település, amelynek strandján ne lenne újraélesztő berendezés és mentőkatamarán. Suchman Tamás azt is kezdeményezni fogja a kormánynál, hogy a rohammentő felszereltségű Rupert mentőhajó jövőre kaphasson a Balatonra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!