Közélet

2009.08.07. 21:14

Állami támogatás nélkül húzzák fel a bérlakásokat

Magyarországon jelenleg egy városban sem épülnek bérlakások, csak Kaposváron, ráadásul a somogyi megyeszékhely még állami támogatást sem kapott.

Márkus Kata

Augusztus végére készül el az a harminc önkormányzati bérlakás a Fő utcában, melyet Kaposvár önerőből épít. Szita Károly polgármester az épület bejárásakor pénteken azt mondta: bár állami támogatást nem kapott a város a lakások építésére, betartotta a 2006-ban tett ígéretét és 236 millió forint plusz áfából, ami július elsejétől öt százalékkal több lett, önerőből valósította meg a beruházást. Magyarországon jelenleg egy városban sem épülnek bérlakások, csak a somogyi megyeszékhelyen – hangsúlyozta Szita Károly.

A Fő utcai épületben 30-40 négyzetméteres lakásokat alakítottak ki, a földszinten hatot, az első és a második emeleten nyolcat-nyolcat, ahogy a tetőtérben is. Az emeleti lakásokhoz erkélyek is tartoznak. A telek hátsó részén harminc parkoló lesz.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szita Károly: egyre többen szorulnak rá az önkormányzati bérlakásokra
[/caption]
Szita Károly a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a mostani nehéz gazdasági helyzetben egyre többen szorulnak rá az önkormányzati bérlakásokra: sokan albérletben élnek, mások a szülőkkel, nagyszülőkkel laknak egy fedél alatt, esélyük sincs önálló életet kezdeni, és drága hiteleket felvenni.

Megtudtuk: Kaposváron 1100 önkormányzati bérlakás van és jelenleg 264-en szeretnének ilyen otthonhoz jutni. A Fő utcában épülő társasház bérleti jogára nyolcvanketten nyújtották be a pályázatukat, közülük tizenöten albérletből költöznének az új lakásokba, tizennyolcan szülők, négyen szívességi alapon pályáztak. Negyvenhatan rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, közülük többen a Kaposi Mór Oktató Kórház, a Magyar Cukor Zrt., a Kaposvári Egyetem és a Videoton dolgozói.Nekik havonta 8931 forintot kell fizetni lakbérként, és előtakarékosságot kell vállalniuk: átlagosan 27641 forintot egy hónapban. A társasházat a kaposvári Etalon Kft. építi, és várhatóan augusztus végére készül el a beruházással.
Meiszterics Eszter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!