Közélet

2009.08.20. 20:25

Augusztus 20. - Ezeréves utunk belpolitikai kanyarokkal

Az államalapítást, Szent István királyt és az új kenyeret ünnepelték megyeszerte. A megemlékezések mellett a ma politikája is hangsúlyt kapott a szónokok beszédében.

Munkatársainktól

Kaposszerdahely neve százéves. A születésnapra készült el a Polgármesteri Hivatal felújítása. Emellett a szerdahelyi templomban kiállították a Szent Korona hiteles másolatát.
– Szerencsések vagyunk, hogy falunk lakója Rónai Attila, aki elkészítette a korona másolatát, amelyet egyébként ritkán bocsát közszemlére –  mondta Balogh József polgármester. – Az Államalapítás ünnepén kétszeres az örömünk, hiszen befejeződött a hivatal tatarozása. Öt év alatt mintegy kilencmillió forintból valósult meg a beruházás. Kialakítottunk egy házasságkötő termet, megvalósult a teljes
energiaracionalizáció.

Kaposváron csütörtökön este Szita Károly Kaposvár polgármester mondott ünnepi beszédet.
– Nem lehet a győzelem és a vereség kettősében leírni a bennünket körülvevő világot – ez az államalapító Szent István király egyik legfőbb üzenete – vélte a kaposvári polgármester. – Nem a győzelem a minden, és különösen nem a másik legyőzése, megsemmisítése, elpusztítása. Mert aki másokat elpusztít, az magát is pusztulásra ítéli. Az elmúlt évszázadok magyar történelme igazolja, hogy a vesztes pillanatok, események ellenére mégis itt vagyunk mi, magyarok Közép-Európában.

Kaposváron az államalapítás ünnepe 19-én ünnepélyes zászlófelvonással és katonai tiszteletadással kezdődött. Szent István domborművénél csütörtökön helyezték el a pártok és civil szervezetek képviselői koszorúikat. A szertartáson a Déryné Vándorszíntársulat és a Kaposvári Honvédzenekar közreműködött.

Önkormányzati miniszteri kitüntetések

A Köz Szolgálatáért érdemjel arany fokozatát kapta Péter István, Babócsa község polgármestere.

A Köz Szolgálatáért érdemjel ezüst fokozatát Darabos György, Lakócsa falugondnoka vehette át.

Önkormányzati miniszteri aranygyűrűt kapott Szőke József, a berzencei Szeretet Szociális Otthon igazgatója, aranyláncot Szabó Tiborné, a Nyugdíjasok Hetesi Egyesületének vezetője és Udvaros Renáta kaposmérői önkormányzati képviselő.A Városligetben több százan hallgatták Szita Károly polgármester ünnepi beszédét. Azt mondta: az ünnep alkalom arra, hogy magunkról gondolkodjunk, a magunk sorsáról elmélkedjünk. Márpedig a mi sorsunk az, hogy a mai széteső világban összefogjunk. Csak együtt leszünk képesek legyőzni a nehézségeket. A kaposváriak bebizonyították, hogy képesek az összefogásra.
– Azt az utat, amelyet ma járunk, együtt választottuk két évtizeddel ezelőtt, és ma büszkék lehetünk döntésünkre, hiszen a mai Magyarország egyik legszebb, legbékésebb városa a miénk – mondta Szita Károly. – A miénk, amit magunk építettünk összefogva, közös akarattal, közös örömökön és bánatokon keresztül. E küzdelemben – ma már látható – elsősorban magunkra számíthatunk. Hamis próféták voltak itt már elegen. Ígértek mindent, adni keveset adtak. Kaposvár a nehézségek ellenére járja ezeréves útját: építkezik és szépítkezik, polgáraik büszkék otthonaikra, családjaikra. Mi nem hisszük el, hogy a kormányzati elvonások és megszorítások, növekvő terhek mind-mind a válság velejárói. Nem fogadjuk el! Mi más utat járunk. Soha nem látott építkezésekbe kezdtünk. Gyógyfürdő, utak, lakások épülnek, megszépülnek lakótelepeink. Nekünk sikerült, mert képesek vagyunk a közös munkára. Nem azt magyaráztuk, hogy mit és miért nem lehet megtenni, hanem cselekedtünk.
Összefogtak civilek és egyházak

Nagybajomban már hagyománya volt az államalapítás ünnepén a kenyér- és langallófesztiválnak. Az idén pénzügyi nehézségek miatt a rendezvény elmaradt. Helyette a civil szervezetek és a két egyház összefogásával Szent István-napokat tartanak. Az Államalapítás ünnepén posztumusz díszpolgári címet kapott Sárközy István, a Bajomi Helikon megteremtője.

Csurgón tábortűz

Csurgón a Szent Lélek-templomban szentmisével kezdődött az ünneplés, majd Szent István szobrához vonultak az emberek, ahol a megemlékezés és koszorúzás után megszentelték az új kenyeret. A nap további részében a játékos és sportvetélkedők kaptak szerepet.
Volt peca- és főzőverseny, strandröplabda- és ultibajnokság, zsákban futás és dinnyeevő verseny. A színpadon egymást váltották a különböző műfajok a néptánctól a hastáncig.

Virágos porták Barcson

Tíz éve díjazzák díjazzák a legvirágosabb házakat Barcson az augusztus 20-i ünnepséghez kapcsolódva. Az akciót a Barcsi Nőegylet kezdeményezte, melyhez azóta számos civil szervezet csatlakozott.
– Eleinte csak megmosolyogtak minket, de mára mindenki rájött, hogy együtt, közösen tehetünk csak a településünk szépítéséért – mondta Solti Pálné, a rendező szervezet elnöke.
Idén 38 családi ház jelentkezett a versenyre, amelyek környezetét, udvarát a Városgazdálkodási Igazgatóság vette szemügyre, és állította fel a végső sorrendet a különböző szempontok alapján. – Idén szabadgyökeres palántákat ajándékoztunk az embereknek, és megpróbáltuk ezeknek a növényeknek az útját végigkísérni – tájékoztatott Ungvári Zoltán igazgató, a bírálóbizottság tagja. – Akik éltek ezzel a lehetőséggel, automatikusan részt vettek a virágosítási versenyben. Idén a zsűri tetszését Kecskés László telke nyerte el a legjobban, őt követte Jankovics József és Pető László portája. 

A Köz Szolgálatáért érdemjel ezüst fokozatát Darabos György, Lakócsa falugondnoka vehette át.

Önkormányzati miniszteri aranygyűrűt kapott Szőke József, a berzencei Szeretet Szociális Otthon igazgatója, aranyláncot Szabó Tiborné, a Nyugdíjasok Hetesi Egyesületének vezetője és Udvaros Renáta kaposmérői önkormányzati képviselő. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!