Közélet

2009.08.23. 19:07

Csúcsra járt a Balaton a hosszú hétvégén - képek

Minden jó, ha jó a vége – aggodalomra nem lenne ok a Balaton partján, ha a közhelyet hívnánk segítségül: az elmúlt hosszú hétvége forgalmát ugyanis az idei csúcsok között tartja számon több vállalkozó.

Füleki Tímea

Az utolsó tóparti dömping zárult vasárnap. A négynapos ünnepre még egyszer, idén vélhetően utoljára megteltek fürdőzőkkel a balatoni strandok, ahol a tanévkezdés vészjósló közeledtével lassacskán le lehet húzni a redőnyt.

– A gyermekesek ezen a hétvégén érkeztek utoljára, de egy-két éve nem feltétlenül igaz, hogy huszadikával megszűnik az élet. Ha az időjárás kedvez, hétvégente lesz még forgalom – fejtette ki Polgár Tibor, a tizenhét balatoni kempinget és egy apartmanházat működtető Balatontourist vezérigazgatója. Elmondása szerint kempingjeikben a július végi - augusztus eleji csúcsot közelítette a négynapos ünnep forgalma. Ahogy a teljes szezonban, most is főként belföldiek vendégeskedtek a cég érdekeltségébe tartozó helyeken, a magyarok aránya 12-15 százalékkal nőtt idén a Balatontourist létesítményeiben.

– Összeségében mégis 4- 5 százalékos a visszaesés a tavalyi forgalomhoz képest, a magyarok arányának növekedése nem tudta kompenzálni a külföldiek elmaradását – fűzte hozzá Polgár Tibor. Úgy fogalmazott: a Balaton márkanév a külföldiek körében még mindig nem eléggé elismert.

Többen beszéltek arról, hogy az elmúlt, utolsó főszezoni napok forgalma az idei rekordok közé tartozik, forgalmát csak az első augusztusi hétvége múlta felül. Balatonbogláron magától értetődő volt a tömeg a szüreti fesztivál miatt, de csúcsra járt Lelle homokos strandja is: naponta 4000-4500 ember fordult meg a lidón az utóbbi napokban. Kenéz István polgármester elmondása szerint nem csak a fizető strandon, hanem a város teljes területén is az a tapasztalat, hogy a tavalyinál 10-15 százalékkal volt több a vendég, mint az előző szezonban.

Dömping volt a fonyódi kikötői üzletsoron is, ahol ugyancsak hallhatóak olyan vélemények, miszerint a tavalyinál jobb idényt zárhatnak a vállalkozók.
– Meg vagyok elégedve, az előző évekhez képest jó volt a forgalom – mondta Buni Attila, a fonyódi sor egyik vendéglőse. Arról beszélt: a nagyszámú belföldi vendégen túl lengyelek, csehek és szlovákok is szép számmal megfordultak nála a nyáron.

Kevésbé tudott örömteli változásokról beszámolni Tengerdi Győző, két balatonmáriafürdői vendéglátóhely tulajdonosa. Elmondása szerint valóban az egyik legjobb főszezoni hétvégét zárták, azonban összességében kisebb volt a forgalom a tavalyinál.

– Legalább húsz százalékos a visszaesés abban az éttermünkben, ahol az esti, színvonalasabb vacsora-szolgáltatás a jellemző. A strandi üzletben is egyértelmű volt viszont, hogy jóval gyengébb a vásárlóerő, legyen szó magyar vagy külföldi vendégről – fejtette ki Tengerdi Győző. Visszajáró német vendégeik példáját említette, akik a korábbi években naponta vacsoráztak náluk, idén viszont már nem tehették meg, hogy minden este étteremben étkezzenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!