Közélet

2009.08.09. 20:02

Falunap: száz éve települtek át a Felvidékről Bótapusztára

Ősi vágsellyei földet szórtak az új, fából faragott kereszt tövébe a zalai rendezvényen.

Krutek József

Különös oka van annak, hogy az idei falunapot Bótapusztán rendezzük meg – mondta szombaton ünnepi beszédében Kadlicskó György, Zala polgármestere. – Ma száz éve, hogy a kis puszta Zala település szoros részévé vált. 1909. augusztus 8-án a Felvidékről – Vágsellyéről és Peredről – tizenöt család több mint száz taggal telepedett le itt. A puszta akkor a Zichy család birtoka volt, így azt népesítették be az ide áttelepült emberek.

A polgármester megemlítette, hogy a településrész első szülötte idős Hlavati Imre volt, aki 1909-ben látta meg a napvilágot. Köszöntötte Bótapuszta legidősebb lakóit is: Somogyi Árpádnét, Vicena Józsefnét és Szabó Jánost.Gál László, Vágsellye jegyzője azt mondta: példaértékű a kapcsolatfelvétel Vágsellye és Zala között; a két település hivatalos partnerkapcsolat létesítését tervezi.
– Polgármesterünk, Borsányi Gyula üzenetét hoztam el Zala-Bótapuszta lakóinak – mondta az ünnepség kapcsán Jurás Gábor, Pered alpolgármestere. – Ő eddig nem úgy ismerte a letelepülés helyét, mint Bótapuszta, hanem mint Új Vágsellye...

A falunappal egybekötött ünnepségen a bótapusztai temetőben Takács Lajos tabi apátplébános mintegy 150 jelenlevő előtt megáldotta a régi kőkeresztet, illetve a melléje állított újat, a fából faragottat, melynek a tövébe a vágsellyei küldöttek által hozott ősi földet szórták. A fakeresztre két dátum (1909, 2009), valamint négy településnév: Pered, Vágsellye, Zala és Bóta került.

A falunapi ünnepségen kitüntetéseket adott át Kadlicskó György zalai polgármester. A díszpolgári oklevelet és a plakettet Gál Ferenc vehette át, aki Zamárdiban telepedett le, de a szülőfaluja iránti szeretet, kötődés és tisztelet megmaradt, vállalkozóként segítette a falu fejlődését. A Zala Községért emlékplakett elismerést ifjú Somogyi Imre kapta.

Bótapuszta: alig negyvenen élnek a falurészen

A mindössze 267 lakosú Zala községhez tartozik. A puszta lakosainak száma a 24 ingatlanon mintegy 35-40 főre tehető. Az áttelepülés során új hazáját elsőként Szabó Bálint tekintette meg. Ezután barátaival megszervezték a költözködést: ingóságaikat vonattal és szekérrel szállították. Az első ház amely felépült, Szabó Bálinté volt.

Címkék#Zala
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!