Közélet

2009.08.12. 07:52

Lenyelik az idegenforgalmi adót? Fantom turisták a Balatonnál

Beszedik a vendégtől az idegenforgalmi adót a szállásadók, de aztán nem fizetik be az önkormányzat kasszájába – gyanítja több balatoni polgármester is.

Füleki Tímea

 – Százszázalékos befizetés sehol nem létezik – így Kenéz István balatonlellei polgármester, aki egy korábbi kimutatásra tud hagyatkozni, amikor az adófizetési morálról kérdezzük. A városban a kiadott fizetővendéglátó-engedélyeket és az ágyak számát alapul véve készült statisztika arról, hogy kétszázmillió forintnak kellene befolynia évente. Ezzel szemben tavaly ötvenmillió volt az összes befizetés.
– Befizetném én, nem lenne semmi baj a kúrtaksával, ha a bevallás nem jelentené rögtön azt, hogy a nyaraltatás bevétele az adóalapomat növeli – válaszolt kérdésünkre egy balatoni szállásadó szigorúan név nélkül. Állítását, miszerint nem magát az idegenforgalmi adót akarják megspórolni, később több megkérdezett alátámasztotta.

Akadt, aki egészen odáig ment a merész okfejtésben: úgy kellene szabályozni a rendszert, hogy az APEH ne tekinthessen be az önkormányzat kúrtaksa-befizetési adataiba. Jellegzetes eset még, amikor „nepperek” vagy házak kiadásával nagyban foglalkozók „ültetnek fel” szállásadókat azért, hogy nagyobb haszonnal operálhassanak. Akadt nyugdíjas, aki azt felelte: neki semmi adminisztrációs és adózási kötelezettsége nincs, mert az vallotta be a vendéget, aki hozta őket...

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Minden vendég fizet, de nem biztos, hogy minden önkormányzat jól jár
[/caption]

Beszedi a vendégtől és befizeti; nem kéri el, és be sem fizeti; beszedi, de nem fizeti be – variációk a balatoni idegenforgalmi adóra, mondhatnánk tréfásan, ha a szóban forgó adófajta nem lenne keményen húsba vágó kérdés a tóparti településeken. A fejlesztéseket tekintve mindenképp sorsdöntő ez a bevétel az önkormányzatok kasszájában, melyet a szezon nem csupán magával a kúrtaksával duzzaszt. Az állam az idegenforgalmi adó minden egyes forintja után annak még kétszeresét adja a településeknek. Manapság élet-halál kérdése lehet ezzel az idegenforgalmi adó, mely soha pontosan meg nem válaszolható kérdéseket vet fel. Mennyi lehetne, ha mindenki befizetné? Hányad része folyik be a pénznek ahhoz képest, ami a vendégéjszakák tényleges száma alapján a köz javát szolgálhatná?– Felelőtlenség lenne erre választ adni – szögezte le Kovács Miklós balatonboglári polgármester, aki szerint legfeljebb annyit lehet biztosan kijelenteni, hogy az idegenforgalmi adóból származó bevétel lehetne több, mint amennyi. Az a bizonyos „amennyi” Bogláron egyébként 30 millió forint volt tavaly, ehhez jött még értelemszerűen a 60 millió forint, amivel a jogszabályok értelmében az állam az összeget „megfejeli”. A városban idén vezették be, hogy váltásban dolgoznak az ellenőrök, azaz senkinek sincs állandó területe. Balatonbogláron 340 forint az idegenforgalmi adó egy felnőttnek egy éjszakára. Akad azonban olyan település is a somogyi partszakaszon, ahol „a kevesebb több” elvét követve csak 250 forintot kérnek a felnőttektől egy vendégéjszaka után.

A kétezer lakosú Balatonfenyvesről van szó, ahol tavaly 18 millió forintot folyt be így. Bár a szállásadók és a férőhelyek számától kezdődően több tényező befolyásolja a végső összeget, mégis jelzésértékű lehet, ha összehasonlítjuk az arányokat a hatezer körüli lakót számláló Boglár 30 millió forintjával, miközben utóbbi helyen lényegesen többet fizet egy vendég.  

Az ideérkező turista fizet

Ez az adófajta nem a lakosságot terheli, hanem a vendég fizeti. A helybelieknek nem jelent pluszkiadást. Ennél könnyebben tehát nem juthat pénzhez egy település – mutatott rá Kenéz István arra, hogy a befizetők tulajdonképpen anélkül járulhatnak hozzá létfontosságú fejlesztések költségéhez, hogy saját jövedelmük bánná.


Bezzeg a naturisták!

A lakók megértik, hogy ebből az adóból tudunk fejleszteni – mondta Horváth László balatonberényi polgármester. Elmondása szerint Berényben tavaly 7 millió forint idegenforgalmi adót fizettek be összesen, ebben meghatározó a naturistakemping forgalma; 300 forint adót kell fizetnie a vendégnek egy éjszakára.

Bezzeg a naturisták! A lakók megértik, hogy ebből az adóból tudunk fejleszteni – mondta Horváth László balatonberényi polgármester. Elmondása szerint Berényben tavaly 7 millió forint idegenforgalmi adót fizettek be összesen, ebben meghatározó a naturistakemping forgalma; 300 forint adót kell fizetnie a vendégnek egy éjszakára.

Minden vendég fizet, de nem biztos, hogy minden önkormányzat jól jár -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!