Közélet

2009.08.11. 18:46

Megerősítették a romák lakta falvak védelmét Somogyban

Somogyban is fokozottan védenek jónéhány települést a romák ellen elkövetett támadások óta. De nemcsak ezekben a falvakban jellemző, hogy a biztonság érdekében több a polgárőr és gyakoribb a járőrözés.

Jakab Edit

Egyes településeken most fokozott figyelmet fordít a rendőrség az ott élő roma lakosság biztonságára, ezek természetesen főként olyan területek, amelyeken nagyobb a roma lakosság aránya – tudtuk meg Bíró Gábortól, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. A védelem elsősorban gyakoribb járőrözést jelent. Létszámbővítésre nem volt szükség, a plusz munkát szolgálatszervezéssel oldják meg.
Természetesen a polgárőrök is segítik a rendőrség munkáját, hiszen az összefogásra most minden eddiginél nagyobb szükség van.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Fokozott figyelemmel járőröznek a polgárőrök is
[/caption]

– A kormány és az országos szövetség megállapodása értelmében Somogyban is fokozott járőrszolgálatot látnak el a polgárőrök – mondta Szablics István, a megyei polgárőr szövetség elnöke. – Március 15-e és július 31-e között a szokásos szolgálatnál 40 ezer órával járőröztek többet az egyesületek tagjai Somogyban. A nyolcvankét egyesület polgárőrei 150-160 települést járnak be rendszeresen. A megsokasodott feladatokhoz hárommillió forintot biztosított a kormányzat a megyei egyesületeknek. A tárgyalások alapján úgy tűnik: a december végéig tartó időszakra is számíthatunk támogatásra.



Szablics István hozzátette: a tapasztalatokról kérdőíveket küldtek az egyesületeknek, amelyet folyamatosan értékelnek. A lakosság és a rendőrség is pozitívan értékelte a polgárőrök munkáját. A tragédiák, állítja az elnök, közelebb hozták egymáshoz a roma és nem roma lakosságot, mindenütt összefogtak azért, hogy ne fordulhassanak elő hasonló esetek.
Az elmúlt hónapokban egyébként 2-300 új tagot számlál a mára 3200 fős somogyi polgárőrség. Az újonnan belépők közt sok a roma származású, érezhetően több, mint korábban bármikor. Babócsán és Istvándiban például már 60 százalék a roma polgárőrök aránya.

Szablics István hozzátette: leginkább a romák lakta térségekben erősítetették meg a szolgálatot, így a megye déli részén, Istvándi, Babócsa, Vízvár környékén, de a marcali térségben Nikla és Táska környékén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!