Közélet

2009.08.30. 15:50

Pokorni Zoltán: a kormány finanszírozza az oktatást!

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint a jubileumi jutalmak helyett 10 évente egy év szabadság kellene a pedagógusoknak.

Kolumbán Tünde

Arra törekszünk, hogy stabilizáljuk a kistelepülési iskolák helyzetét – mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a hétvégén a párt ifjúsági tagozatának balatonszárszói rendezvényén. Az Orbán-kormány oktatási minisztere szerint egy település életében a legfontosabb tényező, hogy legyenek munkahelyek, a prioritások között azonban ezután az óvoda és alsó tagozat léte szerepel.

– E két szint helyben tartása szerintem garantálható, és ez a célja az általunk kitalált finanszírozási elképzelésnek is – szögezte le Pokorni Zoltán. – A Fidesz a jövőben nem az önkormányzatok, hanem a központi kormányzat feladatává tenné az oktatási intézmények finanszírozását. Változtatnának azon is, hogy az iskolák a szükséges forrást nem gyerekenként, hanem csoportonként kapják meg. Pokorni Zoltán az oktatásügyben a legfontosabbnak az iskolák közösségszervező erejének megerősítését tartja.

Pokorni Zoltán a rendezvényen a pedagógusi életpálya-modellről, az értékelési rendszer bevezetésének fontosságáról is beszélt. Pártja ettől várja a szakma presztízsének helyreállítását. Pokorni Zoltán kiemelte: kiábrándító a magyar pedagógusok korfája. Utánpótlás alig van, a 30 év alattiak aránya mindössze 12 százalék, a pályán lévőknek pedig közel a harmada ötvenen túli. A következő kormánynak át kell alakítani a pályán lévő pedagógusok bérezési, előmeneteli rendszerét, mondta Pokorni Zoltán, és súlyos gondként említette, hogy a pedagógusok munkáját 20 éve sem külső, sem belső mércével nem értékelik.

– Ha nem tudunk a szakmai előmeneteli rendszerben különbséget tenni jó és rossz dolgozó között, akkor nem szabad több pénzt beletenni a rendszerbe. Olyan szakmai minimumrendszert kell létrehozni, ami a gyakorlati időszak után az első három évnél mér, majd hatévente külső és belső minősítést végez – mondta a szakpolitikus, aki úgy véli: azok a pedagógusok kerülhetnének a jobban megfizetett, minősített státuszba, akik ezeken a minősítéseken jobban teljesítenek.

A Fidesz alelnöke azt mondta: az oktatásügyben tabunak számít a lelki kiégettség, pedig ezt kezelni kell, mégpedig úgy, hogy 8-10 évente egyéves, fizetett pihenőidőre küldenék a pedagógusokat. Az elképzeléssel ki lehetne váltani a jubileumi jutalmakat, amiknek Pokorni Zoltán szerint nincs motiváló szerepük. A pihenőidő finanszírozásának egy részét Pokorni Zoltán szerint a jubileumi jutalomrendszerből lehetne fedezni, a többit a költségvetésből kellene hozzátenni.Pokorni Zoltán úgy fogalmazott: az, hogy ki és mikor vehetné ki az egyéves szabadságot, nehéz és sok vitát kiváltó eleme az elképzelésnek, kidolgozása egyeztetések egész sorát igényli, ezért részletekről a politikus egyelőre nem tudott beszámolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!