Közélet

2009.09.07. 19:29

A cigány nem fér össze a cigánnyal, irigyek egymásra

A cigány a cigánnyal nem tud összeférni, ami legtöbbször abból adódik: nem egyfélék, s egymásra is irigyek. Romatelep-bejárást szerveztek Somogysámson-Marótpusztán.

Vigmond Erika

A busznyi érkező a kapukba csalta a romákat Somogysámson-Marótpusztán. Munka kellene, jó volna egy játszótér, bolt, hiányzik a romák között az összetartás – ilyen, s hasonló gondok, vágyak bontakoztak ki a beszélgetésekből. Az Esélyek Háza és a megyei közgyűlés kisebbségi bizottságának közös programja, hogy évente egyszer romatelep-bejárást szerveznek.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szegregált településrészen az élet minden dimenziója elszigetelt
[/caption]
Filebics Magdolna, az Esélyek Háza vezetője hétfőn arról beszélt: a lényeg, hogy a romákkal foglalkozó szakemberek, döntéshozók személyesen is lássák, megismerjék, az adott településen milyen körülmények között, hogyan élnek együtt romák és nem romák.

– A sok cigány egy faluban nem jó – ezt már a marótpusztai Bogdán Géza mondta. – Az volna jó, ha csak pár romacsalád lenne. Húsz éve költöztem ide, szociálpolitikai támogatással építettem házat. Négy gyerekem van, háromnak már szakmát adtam a kezébe. Ez egy gyönyörű falu volt, most meg sorra épülnek le a házak. Ha leesik egy cserép, hagyják, hogy a többi is kövesse. Ha tehetném, elköltöznék innen oda, ahol nem csak nekem, a gyerekeimnek is lenne munka. Talán a sávolyi motoros pályát építők itt is megjelennek, hogy házakat vegyenek.

A helyi közösség hiányáról más romacsaládok is véleményt fogalmaztak meg. Hiába a segítség, ha nincs megbecsülve. Kaptak szép új hulladékgyűjtőket, de másnapra ellopták. A közvilágítás erősen hiányos, mert kilőtték az égőket.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Életközeli tapasztalat a szociális, lakhatási, foglalkoztatási hátrányokról
[/caption]
A delegáció tagjaként a somogyaszalói Cigány Érdekképviseleti Közhasznú Szervezet elnöke, Farkas Józsefné tapasztalatait összegezve elmondta: míg maga a cigány ember nem tud előre lépni, minden marad a régiben. Általában a cigány a cigánnyal nem tud összeférni, ami legtöbbször abból adódik: nem egyfélék, s egymásra is irigyek. – Magam is foglalkoztató vagyok, 370 hektáros tónak vagyunk a környezetvédői – tette hozzá. – Itt is ki lehetne használni a Balaton, Kis-Balaton közelségét ilyen céllal, ami pályázatokat is hoz nem csak roma, szegény emberek foglalkoztatására is.

Berényi László, a megyei közgyűlés kisebbségi bizottságának elnöke azt fogalmazta meg: komplex programokkal kell kezelni a hátrányos helyzetben élőket, településeket, térségeket, ahol nem csak romákról van szó. Pozitív példaként említette Nemesdédet, ahol a figyelnek a közösségre, s a probléma kezelésébe bevonják az érintetteket is, hogy közösen találjanak megoldást.A delegáció Marótpuszta után Nemesdédre indult, ahol stílusosan punyával, azaz cigánykenyérrel és kemencében sült paprikás pogácsával fogadták őket, majd szintén bejárták a települést. Halászi Attiláné Nemesdéd polgármestere elmondta: ötven százalék felett van a romalakosság aránya, de csak romalakta utca nincsen. A gondok, problémák mellett a falunak sikeres programja is van, mint a romákat is foglalkoztató Szociális Szövetkezet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!