Közélet

2009.09.26. 09:29

A föld alatt is jobb, mint egy cigánytelepen

Tízezrek élnek az utcán hajléktalanként Magyarországon. A szakemberek szerint egy aluljáróban is nagyobbak a túlélés esélyei, mint egy cigánytelepen.

Kolumbán Tünde

A válság hatására nőni fognak a hajléktalansággal kapcsolatos problémák – így vélekedik Vecsei Miklós, a Hajléktalanokért Közalapítvány elnöke. – Ha most a jelzálogválságra nem reagál jól a kormányzat, ha a politikai erők, amelyek most hatni tudnak, nem képesek egy irányba húzni, hosszú lejáratú válságra számíthatunk a hajléktalanügyben is. 

A balatonföldvári konferencián mintegy 300 résztvevő a hajléktalanügy elmúlt húsz évét is áttekintette. Vecsei Miklós szerint olyan támogatási rendszert kellene nagyon gyorsan kidolgozni, ami most fogja meg a bajba jutott családokat, egyenként. A jelzálogválság pedig éppen azért veszélyes, mert hatására családok roppannak meg, hosszú távon pedig belőlük lehetnek azok a talajvesztett emberek, akik hajléktalanná válhatnak.A konferencián Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára arról beszélt: azt tartja a legjelentősebb hiátusnak, hogy az elmúlt években nem sikerült olyan lakáspolitikát kialakítani Magyarországon, amely csökkenteni tudta volna a hajléktalanná válás esélyét.
Míg húsz évvel ezelőtt nem ismertük a hajléktalan szót, addig ma a becsült adatok szerint 20-30 ezer azoknak a száma, akik az utcán, fedél nélkül élnek. Ha ehhez a számhoz hozzávesszük azokat is, akiknek lakáskörülményei egy barakk vagy hajléktalanszálló komfortfokozatához mérhetőek, akkor viszont több százezer emberről is beszélhetünk. Mint kiderült, a szociálpolitikusok számára a legijesztőbb tényt a cigány társadalom bomlása jelenti, hiszen mára a roma közösségekben is akkora a nyomor, hogy megszűnik az összetartó erő.

Ennek hatására pedig tömegesen jelennek meg a hajléktalanszállókon cigány emberek. Ez azért is intő jel, mert korábban az volt jellemző, hogy éppen ők nem kerültek be. A cigánytelepeken élő emberek túlélési esélyeit tekintve Vecsei úgy tartja, egy budapesti aluljáróban élő hajléktalannál is kevesebb esélyük van.

A szakemberek szerint a hajléktalanná válás szempontjából mindegy, hogy valaki melyik társadalmi rétegből származik. Akkor maradhat valaki fedél nélkül, ha teljesen magányossá válik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!