Közélet

2009.09.19. 17:39

A rockzenéért sírt a gitár

Maratoni dübörgés a Pogo Centerben. A rockzene ikonjainak állítottak emléket az I. kaposvári blues és rockfesztivál fellépői. Woodstockot idézték a fellépők: két napon át a rockzenéért sír a gitár.

Harsányi Miklós

– Jó estét Kaposváááár! – üvöltötte torkaszakadtából Schenk Tamás, a helyi Schenker Band frontembere. A színpadon kifeszített koronás nemzeti zászló, oldalt füstgép, az ivópult közelében retró műbőr kanapéban punnyadó közönség – ez a kép tárult a betoppanó rockerek elé.

A trió felmérte a hangulatot, s nem sokat teketóriáztak. A húrok közé csapott a két gitáros, s óraműpontosságú dobalapokkal nyomták a beígért saját számokat. Nem piszmogtak később sem a hangolással, s a beállításra hivatkozva is csak egyszer-kétszer kérték a technikus áldásos segítségét. A saját szerzeményeken túl némi Led Zeppelint is becsempésztek a felhozatalba.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Maratoni dübörgés a Pogo Centerben
[/caption]
Előttük egy komlói csapat, a Nomád alapozta meg a hangulatot. Bluesban nyomultak. Bár nem csápolt őrjöngő tömeg a színpad előtt, néhány elszánt fanatikus azért rendre tapssal honorálta a baranyai banda elszántságát. Ezt ők ráadással hálálták meg. Külön elismerést érdemel az a fiatal hölgy, aki – feltehetően némi hangulatfokozó szer elfogyasztása után – két üres sörösüveggel ütötte a ritmust.

– Egészen jól bírják szusszal a srácok, pedig már ők is beléphettek az ötödik X-be – szórta a dicséretet egy ötvenes férfi, aki jéghideg sörrel tartotta magát formában. – Hullafáradt vagyok. Egész nap gürcöltem, de erről a buliról véletlenül se akartam lekésni. Évente egy-két rocktúra nekem is megjár. Hendrix, Black Sabbath, Doors, Janis Joplin, Deep Purple és a többiek: ezért a zenéért a világ végére is elrohannék.

– Te igen, de hol tombol a feltörekvő rocknemzedék? – vetette közbe barátja. – Nagyítóval se látni titánokat. Bezzeg tömve vannak a technodiszkók és az „ultra light babapartikon” is huszonéves gyerekek hisztiznek. Harminc éve megőrültünk a rockért. Hajnalig tomboltunk a bulik után. Ma pedig jó, ha ötven rockfanatikus összeverődik. Be kell látni: a zeneipar nagykutyái fojtófogást alkalmaztak a minőségi zenével szemben...
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A rockzene ikonjainak állítottak emléket
[/caption]
Újabb doboz sör mellett folytatták a diskurzust. Kísérőnek a százasért kínált zsíros deszkát majszolták. Idegnyugtatóként pedig a falat bámulták. Ikonok árnyékában még a falat is jobban csúszott: Motorhead, Sex Pistols – a söntés mellett megaplakátok idézték az emlékezetes korszakot.

– Értékes nyereményeket vihettek haza – éjjel 11 körül talán nem a világ legbonyolultabb marketingfogását dobta be egy dekoratív hölgy. Pedig kecsegtető volt az ajánlat. Némi szerencsével akár tízezer forint értékű piercingkúrára szóló nyereménnyel távozhattunk volna.– Elek, mozdulj rá! – ugrattak haverjai egy középkorú férfit. Fortuna kegyeibe fogadta, egy terepszínű horgászkalappal lett gazdagabb. Eközben, ha a reméltnél lassabban is, de újabb vendégek érkeztek. A rockzenéért sír a gitár és szól a blues – ez volt a kétnapos fesztivál jelszava. Úgy tűnik, jópár emberhez kicsit későn jutott el a felhívás. A kapunyitás nyolckor volt, de kisebb baráti társaságok, haveri szabadcsapatok erős kétórás késéssel toppantak be. A szerencsések még épp elcsípték Zeppelinék Moby Dickjét – a parádés dobszóló alatt a gitárosalakulat röpke látogatást tett a közönségnél.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!