Közélet

2009.09.16. 12:16

Cégközlönyben regisztrált ingatlanközvetítő tűnt el a pénzzel

Csalók karmaiba került, gyanítja a nemeskisfaludi Szabó Gyula. Az ingatlanközvetítő az értékbecslési díj felmarkolása után szőrén-szálán eltűnt. A telefonok is csak azt szajkózzák: a hívott fél nem kapcsolható, s a cég címére küldött levél is felbontatlanul visszatért a feladóhoz.

Vigmond Erika

– Somogy megyében német vevőnek jó állapotú családi házat, vagy lakható nyaralót vásárolnánk magánszemélytől, ez állt a hirdetésben amire jelentkeztem – mondta Szabó Gyula, aki a nemeskisfaludi házát szerette volna eladni. A megadott telefonszám üzenetrögzítője fogadta a hívását, s hamarosan vissza is szóltak, hogy egyeztessék a kiszállás időpontját. Ötezer forintot kértek azért, hogy Budapestről jönnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Becsültek, aztán leléptek
[/caption]

– Aki eljött hozzánk, Wessely Péterként mutatkozott be, mint a Steinmüller Investment Kft. értékesítési vezetője – folytatta Szabó Gyula. – Megnézte a házat, fotókat készített, s azt mondta: nagyon szép a lakás, biztosan lesz rá vevő. Ezzel is hívott fel néhány nap múlva: meg van a német gazdája, de az adás-vételi szerződés előtt kell egy értékbecslés. A cég ezt is felvállalja harminchatezer forintért, s kötelezettséget vállal arra, hogy hat hónapig hirdetik az ingatlant. Amennyiben nem kel el, visszatérítik az értékbecslés összegét.
Szabó Gyula arról is beszámolt: ezt is kifizette, mert végig abban a hitben tartották, hogy vevője van a háznak, akivel Nemeskisfaludra el is jönnek szerződést írni, és azonnal megkapja a vételárat. A becslés ötmillió kilencszázezer forintra tette a ház értékét. Azonban a kapott iratok egyike sem tartalmazta már a szóban megígért visszafizetési garanciát.Szabó Gyula még a cégközlönyben is utána nézett a társaságnak, ahol ez év márciusi alapítással szerepel, s a mai napig sincs kitörölve. A korábban egy hónapig élő, egyik telefonszámon már nem kapcsolható az előfizető. –  A másikon pedig egy dunakeszi magánlakás jelentkezett be, ahol egy hölgy rihegve-röhögve mondta: nem tudja miről van szó. Egyébként már ez a telefon sem él – mondta, s bizonyítékként fel is hívta a számot. – Levelet is írtam, de ismeretlen címzettként éppen tegnap jött vissza. Az e-mail-re sem kaptam választ. Most már a rendőrséghez fordulok.

Nem egyedi eset
Szabó Gyula biztos abban, hogy nem ő az egyetlen, akit megkárosítottak. Az eset és az iratok tanúsága szerint, ha ezt vesszük alapul: a csalók naponta több helyre is elmehettek. Ha csak napi tizet számolunk: a kiszállási díjjal együtt több mint négyszázezer forintot is bezsebelhetnek. A munkát tulajdonképpen elvégzik, s mivel az értékbecslésnek több napos határidőt adnak, addig sem buktatja le őket senki. Közben számos embert vernek át.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!