Közélet

2009.09.30. 19:10

Drámai helyzetben a gőgös felsővezetők

A drámairodalom darabjainak konfliktushelyzetei, dilemmái a felsővezetők számára útmutatással szolgálhatnak. Januártól az üzleti élet döntéshozói egyedi képzésen tanulhatnak a drámai hősöktől.

Kolumbán Tünde

A felsővezetők egyedül vannak, magányosak, a dilemmáikat egyedül élik. Nem azért, mert nincs, aki segítsen nekik, hanem mert a döntéseiket egyedül kell meghozniuk – magyarázta a siófoki Juhász László, annak az újszerű képzésnek a vezetője és ötletgazdája, akit többek között a vezetők magányossága inspirált, amikor úgy gondolta: egy felsővezetői akadémia keretében nemcsak az üzleti élet vezető döntéshozóit kellene összehozni, hanem az üzlet és a drámairodalom nyelvezetét is érdemes összevetni. A képzés ötletének másik alapja ugyanis az volt, hogy a drámairodalom már megfogalmazta azokat emberi problémákat, konfliktushelyzeteket, amelyeket az üzleti élet szereplői napi szinten megélnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Drámai helyzetbe kerülnek a felsővezetők Juhász László és Jordán Tamás elképzelései szerint
[/caption]

Így jött létre az az egyetemi színvonalú képzés, amelynek során a hallgatók az üzleti döntéshozatal egy-egy fontos aspektusát gondolják majd végig a drámairodalomban felhalmozódott kétezer éves tudás segítségével, másrészt a modern üzleti gondolkodók legfrissebb eredményeinek felhasználásával. A képzés résztvevői először végignéznek egy drámát, majd megbeszélik a látottakat, végül átültetik azokat a "biznisz" nyelvére.Juhász László vezető oktatókat hozott össze a képzéshez: Baracskai László közgazdászt, Mérő László matematikust és Velencei Jolán programozó matematikust. Ők azok, akik a drámákban megismert dilemmákat a kor üzleti nyelvén fogalmazzák meg. Az oktatás színházi "epizódjait" Jordán Tamás irányítja, akit azért is vonzott a képzésben való részvétel, mert mint mondta: arra eddig nem volt példa, hogy - ha közvetve is, de - a színház tanácsot adjon.
Jordán úgy tartja: ahhoz, hogy éles helyzetben felelősségteljes döntést lehessen hozni, nem elég a felsővezető szakmai ismerete, rutinja. Bizonyos helyzetekben tágabb tudásra van szükség.

 – Egyetlen színpadi helyzet sem ad közvetlen tanácsot, de el tud gondolkodtatni, sugallni tud valamit. A világirodalomban nincsenek konkrét példák arra, hogy mit kell tenni gazdasági válság esetén. Erre nem tud receptet adni, de ahhoz segítséget ad, hogy a vezetőnek gazdagabb legyen a gondolatköre, és más dimenziókban is tudjon döntést hozni. Gyakorlatozunk például a hübrisz, a tragikus gőg vétségével, amikor valaki az istenhez hasonlítja magát. Az a vezetőknél is nagyon fontos, hogy beleesik-e ebbe a bűnbe – magyarázta Jordán.

– Több mint 20, az üzleti életben megjelenő dilemmát fogalmaztuk meg. Ezekhez Duró Győző, dramaturg válogatta össze a darabokat. Ő volt az, aki a dilemmák alapján azonnal tudta, hogy melyikhez melyik drámát kell társítani – folytatta Juhász László, aki azt mondja: ha nem tartanak tükröt az ember elé, nem tudja magát miben mérni. A drámák márpedig tükörként is felfoghatók. Az pedig katartikus lehet, ha egy a felsővezető magára ismer majd valamelyik szereplőben.


A legjobb alkalmazkodó a nyertes

A válogatott dilemmák között az első félév első előadásának felvetése: érzelmek nélkül nincs értelem. – Negatív érzelmekkel töltve sokkal alkotóbb az ember, az üzleti döntéseket szomorúan és hideg fejjel kell meghozni, ugyanakkor az is igaz, hogy minden racionális döntést érzelem inspirál – mondja Juhász László. A dilemma feldolgozásához Bertold Brecht Szecsuáni jólélek című darabja adja a dráma alapot, amiben a segítőkész hősnő vagyonra tesz szert, kapitalista lesz, közben pedig rá kell jönnie, hogy ha jót akar cselekedni, akkor ahhoz kíméletlennek is kell lennie. Hasonló, az üzleti életben is előforduló problémát jelenít meg Bernard Shaw Szent Johannája, azzal, hogy az üzleti életben sem feltétlen az marad meg, aki a legerősebb, hanem, az, aki a legjobban tud alkalmazkodni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!