Közélet

2009.09.04. 10:30

Eladható a szabad CT-kapacitás

Félmilliós bírságot róttak ki a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumára a térítéses és az OEP által finanszírozott vizsgálatok összemosása miatt.

Balassa Tamás

Félmillió forintos bírságot rótt ki az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrumára (EC) a térítéses és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott vizsgálatok összemosása miatt. A betegfogadási lista pontos vezetésére kötelezték az intézményt, de kiemelték: a térítéses vizsgálatok nem késleltették a daganatos betegek diagnózisát. Az egyetem a határozatot tudomásul veszi, a bírságot megfizeti.

Repa Imre, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese kérdésünkre pénteken megerősítette: az egyetem a külső céggel kötött szerződést júliusban felmondta, és a továbbiakban saját jogán végez térítéses vizsgálatokat módosított szabályzata szerint. Holchacker Péter, az EBF elnökhelyettese a Sonline.hu kérdésére elmondta: erre minden magyarországi intézménynek lehetősége van.

A kaposvári rákdiagnosztikai központban történtek sokakat megrázhattak, hiszen az első médiahír azt vizionálta, a daganatos betegek térítés esetén előrébb kerülhettek a betegfogadási listán. Holchacker Péter kérdésünkre tisztázta: hogyan lehet egy intézményben egyszerre szabad kapacitás és várakozási lista is. A magyarázat az OEP-finanszírozásban keresendő.

– Az egészségügyi alap az intézetek számára nem ad finanszírozást a hét minden napjára és a nap minden órájára, így értelemszerűen mindenütt vannak szabad kapacitások – mondta Holchacker Péter. – Helyes és racionális döntés, ha egy intézet az erre egyébként alkalmas gépeket igyekszik akár a nap huszonnégy órájában is működtetni. Elképzelhető, hogy egy gazdasági társaság kapja meg ezt a lehetőséget, ám ekkor logisztikai, humánerőforrási és elszámolási téren egyaránt rendkívül körültekintően kell szétválasztani a tevékenységeket.

Ebbe csúszott hiba a kaposvári EC és a Tech''RAD Kft. szerződésekor. A számos ponton aggályosnak, etikátlannak és szabálytalannak tűnő gyakorlat napvilágra kerülése után az egyetem, és a minisztérium is vizsgálatot rendelt el; a szaktárca ezzel az EBF-et és OEP-et bízta meg (utóbbi még tart.) Az egyetemi vizsgálat július végén fegyelmi eljárással zárult, amit az EC volt elnöke, Bogner Péter ellen indítottak. A professzor még ezelőtt lemondott a tisztségéről.

A biztosítottak érdekeit és betegjogait védő EBF vizsgálata félmilliós bírsággal zárult. Ez az érték a középmezőnyben van. A 10 millió forintos maximális bírságot akkor alkalmazzák, ha a beteg esetleg meghal, és halála összefüggésben van az ellátással, vagy annak elmulasztásával.

– A kaposvári helyzet aggályos volt, de szerencsére nem lett nagyobb gond, nem lehetett konkrét érdeksérelmet igazolni – mondta az EBF elnökhelyettese. – A két hónap alatt összesen 14 esetről volt szó, és bár az e-alap minden forintjára oda kell figyelni, jelentős kárt nem okozhatott a tevékenység. Ennek vizsgálata azonban nem a mi feladatunk.

Pontos betegfogadási listát kér a felügyelet

A felügyelet vizsgálata leginkább aggályosnak az EC gépeinek és személyzetének, közfinanszírozott és térítéses ellátásának összemosását találta. A felügyelet megállapította: a centrum nem a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el a betegfogadási lista vezetése során. A lista ugyanis nem tartalmazta az ellátás meghatározott időpontját, helyét, továbbá az akut vizsgálat esetén az ellátás időpontját nem tüntette fel úgy is, mint a jelentkezés időpontja. A vizsgálat során a felügyelet értékelte az EC eljárás során tanúsított hozzáállását. Arra kötelezte a centrumot, hogy harminc napon belül adjon tájékoztatást arról, milyen intézkedéseket hozott a szabálytalanságok orvoslására.Az EC-ben történtekhez hasonlók az EBF vizsgálataiban elenyésző számban jelentek meg eddig, de mint az elnökhelyettes fogalmazott: a bevételeik növelésére szorított intézetek vélhetően egyre nagyobb arányban használják majd ki szabad kapacitásukat.

Az EBF nyitott és segítőkész, hogy a CT-k és MR-ek világát ne kelljen sűrűn átvilágítani...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!