Közélet

2009.09.22. 08:13

Elszánt romák megakadályozzák a tömeges közfoglalkoztatást

A közfoglalkoztatási programban két roma szervező is munkát kap, de a pályázatban nincs kikötve, hogy romának kell lenniük. A kisebbségi vezetők behúzták a féket.

Varga Andrea

– Elszántak vagyunk, ha kell, száz ember foglalkoztatását is meggátoljuk – jelentette ki Bogdán Péter, a Somogy Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat kabinetvezetője. Elmondta: aggályukat a szaktárcának is jelzik. 
A tartósan munkanélküliek, szociális segélyben részesülők számára közfoglalkoztatási program indult. A programban részt vevők koordinálását, a szervezési és adminisztrációs feladatokat a szociális és munkaügyi minisztérium által támogatott közfoglalkoztatás-szervezők fogják végezni.

Bogdán Péter szerint öröm, hogy két roma közfoglalkoztatás-szervezőt is alkalmazhatnak Somogyban, Kaposváron és Barcson, ám, mint mondta, a pályázati kiírással kapcsolatban vannak aggályaik.
– A pályázati kiírás nem köti ki, hogy roma származású legyen az illető, de diplomával és nyelvvizsgával rendelkeznie kell – mondta Bogdán Péter. Nem értjük, miért kell a nyelv, vagy ha kell, miért nem beást kérnek mondjuk... Sokkal fontosabb volna – ha már nem feltétel a roma származás –, hogy legalább az identitása roma legyen. Továbbá fontosnak tartanám, hogy kérjék ki a pályázat elbírálásakor a cigány kisebbségi önkormányzatok véleményét is.A kabinetvezető azt is mondta: a 2010-es közfoglalkoztatási tervek véglegesítésénél az illetékesek a kötelező egyeztetéseket hajtsák végre – és ne csak papíron – a kisebbségi önkormányzatokkal. Utóbbiakat arra figyelmeztetik: körültekintően írják alá, mert érvényesülniük kell a romák érdekeinek; szükséges, hogy a cigány önkormányzatokat valódi partnernek tekintsék a településiek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!