Közélet

2009.09.13. 20:22

Felügyelőt a közterületre!

Közterület-felügyelőket az utcákra – a kormány újabb egyenruhások alkalmazásával kívánja erősíteni a közbiztonságot. Somogyban élénk érdeklődés övezi a kezdemé-nyezést. Kedden jelenik meg a pályázati felhívás.

Harsányi Miklós

Az ország 270 településén csaknem másfél ezer közterület-felügyelő óvja-védi a lakosságot. Megyénkben közel 50 szakember szolgál. Lehet, hogy számuk egyik hónapról a másikra megugrik, a kormány ugyanis új ajánlattal állt elő. Azt javasolja az önkormányzatoknak, hogy erősítsék meg a szervezeteket. A képlet egyszerű: a települések vegyenek fel újabb munkavállalókat, s a kabinet felügyelőnként további két munkavállaló bérét vállalja át. Ezzel lehetővé válhat, hogy kétszer több szakember teljesítsen szolgálatot a településeken.

– Azért van erre szükség, mert a szemetelésnél, a szabálytalan parkolásnál, a hangoskodásnál, vagyis az elemi rendhez és biztonsághoz tartozó ügyekben nem érdemes a rendőrségnek drágán, nagy technikával, képzett embereket használva eljárnia – nyilatkozta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. – Ezt legjobban az önkormányzatok tudják a közterület-felügyelők révén megtenni.

Kisebb lopások, megdézsmált kiskertek, egy-két betörés – néhány eset Hetes közelmúltbéli krónikájából. A megyeszékhelytől alig tíz kilométerre fekvő település nem tartozik a bűnügyileg fertőzött falvak közé, utalt a kimutatásokra Ádám László polgármester. Esténként nyugodtan végig lehet menni az utcákon, s a nagyobb értéket is biztonságban tudja a lakosság. Persze az ördög nem alszik; a kisebb értékre elkövetett balhék okkal-joggal hergelik a helybelieket. A biztonság erősítése közérdek. A közösség javát szolgáló lehetőség után kutatnak a község elöljárói.

Tűzön-vízen keresztülviszik akaratukat, ha a biztonságról van szó.
– Nálunk is elindulhat a közterület-felügyelet, ha a kormány ehhez megfelelő támogatást nyújt – jelezte a polgármester. – Amennyiben rendelkezésre állnak a források, rövidesen akár két felügyelő is munkába állhat.

Siófokon az országban az elsők között, 1984-ben alakult meg a közterület-felügyelet. Jelenleg tizennégy szakember látja el a szolgálatot. Dudás Károly, az egység vezetője amondó: manapság minden biztonságra szakosodott szervezet megerősítése logikus lépés. Ha rá bíznák, először a rendőrség létszámát növelné, s ezzel együtt a felügyelők sorát is rendezné.

– Lényeges, hogy a lakosság minél több egyenruhást lásson az utcán – vélekedett a szakember. – Ez óhatatlanul növeli a helybeliek biztonságérzetét.
Csendháborítás, szabálytalan parkolás és hangoskodás. Részben ilyen feladat hárul a felügyelőkre. Siófokon, ahol májustól szeptemberig különösen nagy a vendégjárás, kiváltképp jól jönne a négyfős létszámbővítés. Egy ilyen ajánlatot – ahogy az egység vezetője fogalmazott – nem utasítana vissza.

A kaposvári rendőrök nyomozást rendeltek el két zimányi lakos ellen, akik tettleg bántalmaztak egy helyi fiatalembert – adtuk hírül a nyáron. A sértett megelégelte, hogy lakóháza előtt órák óta hangosan szólt egy autórádió. Kiment, megkérte a fiatalokat, hogy halkítsák le a zenét. A két ifjú a kérés teljesítése helyett bántalmazta a sértettet, akinek nyolc napon túl gyógyuló sérülései keletkeztek. A kettős balhét az önkormányzati ülésen is napirendre tűzték.

Takács János, Zimány polgármestere szerint az idézett példa jelzi: még egy pár száz lelkes településen is bármikor bekövetkezhet a baj. Persze – tette hozzá – elsősorban a városok biztonsági problémáit enyhítheti az új településőrök vagy épp felügyelők tömeges megjelenése. A kis falvakban alapvetően mások a problémák, ám erre is mihamarabb megoldást kell találni.

Domán Tibor, a Kaposvári és Kistérségi Polgárőr Egyesület vezetője szerint a holnap megjelenő pályázati felhívást szinte valamennyi településen érdemes átböngészni. A tervezet szerint ahol nincs közterület-felügyelet, ott a helyi önkormányzatok kialakíthatnak ilyet. Az sem gond, ha már működik: ezeken a helyeken településőröket vehetnek fel.

– A közterület-felügyelet hatékony, szervezett csoport – méltatta a kaposváriak ténykedését a civil csapat vezetője. – S ha eljutnánk oda, hogy csoportunk és a felügyelők együttműködnének, akkor igen komoly eredményeket érhetnénk el a bűnmegelőzésben. Közös akciókban vehetne részt a két csoport. Erre pár éve már volt példa. Az újabb felügyelők felvételével további lehetőségek nyílnak a közös munkára.

Kadarkúton kamerákat kérnek

Nem szabad elhanyagolni a biztonsággal kapcsolatos kérdéseket, vallja Verkman József kadarkúti polgármester. Egy-egy közmunkás szinte mindig az utcán van, s a rendbontók nagy ívben elkerülik a kisvárost. Ami talán a legfontosabb: a rendőrség jól ellátja a szolgálatot.

Jövőre két kamerát akarnak üzembe helyezni. Abban reménykednek: ezek az átutazó bűnözők ellen nyújtanak hatásos védelmet. A település mintegy kétmillió forintot áldoz lakosainak védelmére.

Harsányi Miklós Kadarkúton kamerákat kérnek Nem szabad elhanyagolni a biztonsággal kapcsolatos kérdéseket, vallja Verkman József kadarkúti polgármester. Egy-egy közmunkás szinte mindig az utcán van, s a rendbontók nagy ívben elkerülik a kisvárost. Ami talán a legfontosabb: a rendőrség jól ellátja a szolgálatot.

Jövőre két kamerát akarnak üzembe helyezni. Abban reménykednek: ezek az átutazó bűnözők ellen nyújtanak hatásos védelmet. A település mintegy kétmillió forintot áldoz lakosainak védelmére. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!