Közélet

2009.09.24. 09:52

Hátszél a vendégfogadásnak

Jóváhagyta az irányító hatóság a turisztikával kapcsolatos támogatásokat is a „Dél-balatoni” LEADER területén, ezzel a mostani forduló utolsó eredményei születtek meg.

(X)

LEADER-forrásból újulhat meg Balatonfenyvesen az egykori kettesfogathajtó-világbajnokság helyszíne, a stadion felújítására sikeresen pályázott a tulajdonos. Fenyves mindenképp az egyik nagy nyertese a turisztikai tevékenységek ösztönzését szolgáló intézkedésnek a „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. területén: az imremajori településrészen a központi épületben működő vendéglátóegységet fejlesztheti a támogatást nyert vállalkozó. A keresztúri szőlőhegyen a borturizmus kap új lendületet, míg Ordacsehiben vadászturizmussal is foglalkozó cég bővítheti szolgáltatásait. Ehhez hasonlóan Karádon alakítanak ki magánszálláshelyet, új apartmanokkal várják majd a vendégeket Somogyvárra is.

Turisztika, rendeletszáma: 137/2008.

A turisztikai tevékenységek ösztönzése volt egyébként az egyetlen olyan intézkedés a „Dél-balatoni” LEADER területén, amelynél a stratégiai bizottságtól eltérően döntött az igazgatóság. Utóbbi ülésén hosszas vita bontakozott ki, melyben megfogalmazták: a lehető legtöbb kis projekt támogatását tartják megfelelőnek a jövőben, szemben a források koncentrálásával. Kollmann Gergely igazgatósági elnök elmondása szerint ez az oka annak, hogy a turisztikai tevékenységek ösztönzésére jelentős források maradtak felhasználatlanok, melyek a harmadik tengely újbóli megnyitásánál november elsejétől lesznek elérhetők.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A templom és a polgármesteri hivatal után most Vivert János vállalkozóval bővült a LEADER somogyvári nyerteseinek sora
[/caption]
A Balaton Agrár Zrt. azok között a cégek között van, amelyeknek biztosan nem kell addig várniuk, hiszen a mostani támogatási határozat birtokában bármikor megkezdhetik a munkát: öt apartmanos szálláshelyet építenek a Csehivölgyi Pincevendéglő mellett.– A szálláslehetőség volt az utolsó hiányzó láncszem ahhoz, hogy teljes legyen cégünk szolgáltatásainak köre a vadászturizmus területén – mondta Tavaszi József elnök-igazgató. A Balaton-Agrár Zrt. azonban nemcsak a vadászok kedvében jár majd a LEADER-es fejlesztéssel, hanem a szakmai rendezvényeik látogatóinak és a falusi életforma kedvelőinek is lehetőséget kínál.

A vidék kiváló borainak hírét és rangját erősítheti tovább a keresztúri szőlőhegyen megvalósuló fejlesztés: Balláné Vajas Éva a borospince szigetelését és a kóstoltatásra szolgáló rész felújítását tervezi. A pincéhez új utat építhetnek az elnyert támogatásból, a következő szezonban már a megszépült, új parkolóval kiegészült környezetben várják a vendégeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!