Közélet

2009.09.29. 19:31

Lépések a szemezés és szex között

Fogamzásgátlás világnapja: a fiatalok hamar érnek, és nehéz utolérni őket, már az általános iskolában elkezdik a felvilágosítást.

Balassa Tamás

Fogamzásgátlás, jobbra föl, mutatja a nyíl kedden a kaposvári Helyőrségi Klubban, ahová a kaposvári Védőnők az ifjúságért munkacsoport szervezett programot a Fogamzásgátlás világnapján. A résztvevők középiskolás fiatalok, a terem zsúfolásig megtelt. Az ajtóban posztoló és a kezdésre váró tinédzserek éppen azon polemizálnak, ki tartsa közülük a Kortárs csoportok szexuális szokásai a 21. század elején című, és amúgy a programban nem szereplő előadást, és bár ők nevetnek a felvetésen, mégis komolyan kell vennünk őket.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A fiatalok hamar érnek, és nehéz utolérni őket
[/caption]
A mai fiatalok egyre hamarabb érnek, egyre hamarabb kezdenek szexuális kapcsolatot, ezzel mi magunk a tisztes családi értékrend átadása után nem sokat tehetünk, el kell fogadnunk. Viszont a felelősségünk az, hogy felvértezzük őket ismeretekkel, és rámutassunk a védekezés fontosságára, mondja kérdésemre az első előadó. Szabó Andrea ifjúsági védőnő azt is megfogalmazza, mit tartanak a legfontosabbnak elmondani a fiatalok előtt.

– Nem kezdjék túl korai életszakaszban a szexuális kapcsolatot, és akkor is csak a megfelelő partnerrel tegyék, aki méltó a szerelmükre – fogalmaz az ifjúsági védőnő. – És hát tudatosítanunk kell, az első szemezés és a szex között rengeteg lépcső van, amiket nem szabad kihagyni. A szex bizalmat feltételez, és felelősségvállalást a fiúktól is.

A kaposvári védőnők már a 6. osztályosoknál kezdik a serdülőkori felvilágosítást. A 7-8. osztályosoknak a párkapcsolatokról beszélnek, illetve a végzős általános iskolások már a fogamzásgátlás is hallanak az osztályfőnöki, illetve biológiaórákon. Hét állandó iskolai védőnő szolgálat működik a városban, több iskolát lefedve, fenntartói forrásból, és területi védőnők is dolgoznak.

A munkacsoport dolgát nem könnyíti se az elmúlt két évtized erősen meglazult értékrendje, se a kereskedelmi tévék alacsony ízlésküszöbű talk- és valóságszerű show-inak működése.

– A csapból is szex folyik, és sajnos nem arról szólnak a hírek, hogy érdemes volna a megfelelő partnerre várni, de nekünk akkor is ragaszkodnunk kell a valósághoz – hangsúlyozta Szabó Andrea. – A túl korai, nem megfelelő partnerrel folytatott testiség lelki sérülést, megalázottságot is okozhat, nem beszélve a nem kívánt terhesség vagy a nemi betegség veszélyéről. Ez egy életre rányomhatja a bélyegét a fiatalok kapcsolataira.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Már az általános iskolában elkezdik a felvilágosítást
[/caption]
A védőnő megerősíti: az elmúlt években szembeötlően – a hagyományos szerepekhez viszonyítva különösen – oldottá váltak a lányok. Akár már 12-13 éves korban úgy öltöznek, és úgy festik magukat, mintha 16-17 évesek volnának.

Mint megtudtuk: ebben a korban az óvszer ajánlják elsősorban, de léteznek már kis hormontartalmú fogamzásgátló készítmények is. A naptármódszer, az ébredési hőmérséklet mérése, a Billings (ovulációs) módszer is szerepel az előadásokban. A szókimondás itt fontos, és szinte az egyetlen esély a sikerhez.A kaposvári kórházban 2000 tavaszán indult a Tinédzser ambulancia, tudtuk meg Kónyi Vera szülésznőtől. Az érdeklődés folyamatosan emelkedik, két éve 1900, tavaly 2300 fiatalt jelentkezett nőgyógyászati tanácsadásra, szexuális felvilágosításra. A város és vonzáskörzetének 10-20 éveseket várják problémáikkal minden nap 13 és 15 óra között. Megtudtuk, ma már 14-15 éves korban sem ritka az állandó szexuális kapcsolat. Kónyi Vera elmondta: amíg 2002-ben minden 10. abortuszt 18 éven aluli lányon végeztek, addig 2009-ben az arány 7-8 százalékra csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!