Közélet

2009.09.30. 08:10

Péntektől kezdődhet Somogyban a H1N1-oltás

Somogyba csütörtökön érkeznek meg a szállítmányok, így péntektől, de tömegesen inkább a jövő héten kezdődhet a H1N1-oltás.

Sonline

Pénteken, illetve a jövő hét elején kezdődhet Somogyban az újinfluenza elleni védőoltás a felnőttek számára. A megye 20,6 ezer vakcinát kap az ingyenes keretből, amivel első körben a rizikócsoportokba tartozókat oltják be. Ezt Schäffer Károly tiszti főorvos, az ÁNTSZ regionális intézetének vezetője mondta a SONLINE.hu kérdésére kedden.    

Megtudtuk: az Országos Gyógyszerészeti Intézet hétfőn kiadott engedélye után 1-jén érkeznek az ÁNTSZ somogyi kistérségi intézeteibe a szállítmányok. A siófoki kistérség kivételével, ide október 7-én kerülnek az oltóanyagok. A gyerekek reakcióinak tesztelése még nem ért véget, erre egy hetet várni kell. Az ÁNTSZ az újinfluenzával együtt a szezonálisra ugyanennyi oltóanyagot kap. A szolgálat javasolja, az első körben beoltandók mindegyik oltást vegyék föl.Schäffer Károly elmondta: a gyógyszertárak október 12-től forgalmazzák a H1N1 elleni szert, amit orvosi vényre 1800 forintért lehet majd beszerezni. Ennyibe kerülhet az oltás beadatása is. Az alapellátásban a háziorvosok oltanak, de a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatok és iskolaorvosok is vakcinázhatnak. A régió összesen 64,8 ezer újinfluenza- és ugyanennyi szezonális influenzaoltóanyagot kap.

A mintegy 220 somogyi háziorvosi praxisban egyelőre elég nagy a bizonytalanság. Cseke Borbála kaposvári háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara somogyi titkára elmondta: arra kérik a betegeiket, hogy érdeklődjenek a rendelőkben, mikorra tervezik az oltási napokat, és iratkozzanak föl. – A tömeges oltásokat lehetetlen a rendelési időben megoldani, ezért erre külön délelőttöket, délutánokat teszünk szabaddá – mondta.
Cseke Borbála a maga nevében tette hozzá: nincs lehetőségük arra, hogy a rizikócsoportba vagy az ingyenes körbe tartozókat kiértesítsék.
– Van érdeklődés a betegeink körében az újinfluenza-oltóanyag iránt, naponta 5-6 telefont kapunk, és több tucatnyian az utcán állítanak meg – említette a háziorvos.
A MOK somogyi titkáraként óva int a kapkodástól. A rendelők tisztán tartása rendelések között, a közegészségügy legalább annyira fontos, mint az oltások. És az orvosoknak a beteg állapotát is figyelniük kell, s ha kapar a torka, nem fogják beoltani. Másnap ugyanis lehetetlen lenne igazolni, hogy nem az oltástól lett rosszabbul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!