Közélet

2009.09.16. 12:51

Repa: a kivéreztetett kórházakban 10 ezer elbocsátás várható

Ha a kormány nem oldja föl az egészségügy zárolt 30 milliárd forintját, akkor a kórházaknak nincs hova hátrálniuk, már csak leépítéssel tudnak kevesebbet költeni: tízezer munkahely szűnhet meg országszerte. Ezt Repa Imre kaposvári kórházigazgató professzor mondta ma a somogyi kórházak sajtótájékoztatóján Kaposváron.

Balassa Tamás

Az intézményvezetők a regionális egészségügyi tanács ülésén találkoztak, ahol a fenntartót képviselő polgármesterek pártállástól függetlenül, egységesen szólították föl a kormányt azonnali cselekvésre.
Gelencsér Attila megyei közgyűlési elnök elöljáróban elmondta: a négy somogyi kórháztól másfél milliárd forintot vont el a kormány az áprilisban bevezetett finanszírozási technikával. Székely Tamás miniszter júliusban Kaposváron még arról beszélt, hogy a tárca szeptemberre lát majd tisztán, azóta viszont drámaian változott a helyzet, fogalmazott az elnök.
– A 2008-as szociális népszavazáskor úgy tűnt, hogy az ország megálljt parancsolt az egészségügyi reformnak, de sajnos nem ez történt – mondta Gelencsér Attila. – A somogyi kórházak mára végveszélybe kerültek.A számok: a kaposvári oktatókórház havonta 130-150 milliós veszteséget könyvel el július óta. Siófokon 100-120, Nagyatádon 140, Marcaliban 120 milliós a hiány a mai napig. A sajtótájékoztatót azért tartották, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra (Gelencsér Attila és Repa Imre délután a Parlamentben ugyanezt teszi a sajtó előtt), és javaslatot is megfogalmaztak. Ez a 30 milliárd ez év elején zárolt ráfordítás azonnali feloldása.

Balázs Árpád (Fidesz) siófoki polgármester kiemelte: az 5 százalékos áfa-emelés, az 5 százalékos béremelési kötelezettség és az infláció további érvágás. Sütő László (MSZP) marcali polgármester a kisvárosi önkormányzatok országos érdekszövetsége nevében is mondta: egy kórház sem járt jobban az új rendszerben. Az önkormányzatok általában kerültek működőképességük határára, és csak idő kérdése, mikor csődölnek be, amikor az oktatás, a szociálpolitikai ellátás is ellehetetlenül. Ormai István (Somogyért Egyesület) nagyatádi polgármester aláhúzta: befektető mentette meg kórházukat korábban, havi 20 millió faragva a költségeken, és most ismét negatív a szaldó: havi húszmilliós.

Repa Imre, a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója összegzésképpen elmondta: a hazai egészségügyben foglalkoztatott 160 ezerből 10 ezer munkahely kerül veszélybe. Ez a költségvetés számára halmozott veszteség lenne, a járulékoldali bevételkieséssel és a munkanélkülisegély-kiadással egy év alatt 24 milliárd forint. Az egészségügy megszorításának járulékos hatásai, köztük a beszállítók leépítése miatt a GDP kiesés akár 48 milliárd forint is lehet egy évben.
Repa végül a munkahelyek megőrzésére is szegődött válságkezelő kormányt arra kérte: adja vissza a 30 milliárd forintot, amivel a hazai kórházak túlélhetik az idei évet.

Ezt Repa Imre kaposvári kórházigazgató professzor mondta ma a somogyi kórházak sajtótájékoztatóján Kaposváron. Balassa Tamás -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!