Közélet

2009.09.08. 19:07

Színházjegy jár a szemétért

Hatodszor rendezik meg az újrahasznosítás egy hónapig tartó magyarországi fesztiválját, az Újrahasznosítási Hónapot.

Sonline

A szervező ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. akciójához idén több zöld kezdeményezés is társult – írja a magyarorszag.hu. Az interaktív rendezvénykamion ezúttal a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium „Zöld Kréta" című roadshow-jával közösen indul országos turnéra, hogy a szelektív hulladékgyűjtést és az Ökoiskolák, Zöld Óvodák hálózatát népszerűsítsék. A nyitóeseményen bemutatták a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Kultújra nevű programjának jelképét is, egy hatalmas üveggyűjtő konténert.

A közösen létrehozott interaktív környezetvédelmi játszópark a környezetvédelmi ismeretterjesztésnek a korábbiaknál még tanulságosabb és szórakoztatóbb lehetőségeit ígéri. Az ÖKO-Pannon hulladékok hasznosítását bemutató interaktív kiállítása 2009. szeptember 8. és október 9. között 25 városba látogat el; információnk szerint Somogy megyében egyedül Marcaliba, szeptember 30-án ér. A mozgó rendezvénykamion és a játszópark egy-egy napig várja az érdeklődő közönséget a vendéglátó városokban.

Az Újrahasznosítási Hónap kiállítóeszközeit a Csodák Palotája tervezői készítették, minden kipróbálható, megérinthető. Az érdeklődők italos kartonból papírt meríthetnek, vagy éppen mini hulladékválogató és mágneses szeparátor segítségével ismerhetik meg a szelektív hulladékok osztályozásának, válogatásának módszereit. A Zöld Kréta road show keretében a gyerekek élő társasjátékban, activity-ben, kérdezz-felelekben és hulladékvadászatban is kipróbálhatják magukat, míg a pedagógusok az Ökoiskola és Zöld Óvoda hálózathoz való csatlakozás lehetőségeivel ismerkedhetnek.

A rendezvény megnyitóján Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Zöld Óvodák és Ökoiskolák hálózatának kulcsszerepét emelte ki a fiatalabb nemzedék környezettudatos szemléletének alakításában. A minisztérium azt szeretné, hogy minél több intézmény tűzze ki a képzeletbeli zöld zászlót, bővüljön a környezettudatos életmódra, természetszeretetre nevelés iránt elkötelezett Zöld Óvodák és Ökoiskolák száma. További példaként idézte a tárca „Egy mozdulat"- Energiavadászat az iskolában című iskolai versenyét is, amely az általános iskola felső tagozatos diákjainak kívánja felhívni a figyelmét a környezetvédelem és energiamegtakarítás fontosságára. 

A játékban azok a tanárok és diákok vehetnek részt, akik szeptember 1-je és november 30-a között regisztrálnak a www.egymozdulat.hu oldalon. A tanulóknak feladatlapot kell kitölteniük, és mérniük kell azt, mennyire tudnak spórolni az energiával, mind otthon, mind az iskolában. A programban részt vevő osztályok nemzeti parki kirándulást, a diákok biciklit és dedikált pólót nyerhetnek. A játékba néhány nap alatt már több százan kapcsolódtak be.

A program kezdetén, 2003-ban az ÖKO-Pannon rendszerében a lakosságtól 4300 tonna hulladékot gyűjtöttek szelektíven, 2008-ra ez az érték megközelítette az 50 ezer tonnát. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium kezdeményezését, a Kultújra nevű programot Oláh Lajos államtitkár mutatta be. Az akció a lakossági szelektív hulladékgyűjtés ösztönözésére szolgál, s első félévében kifejezetten a csomagolási eredetű üveghulladékokra koncentrál. Ennek oka, hogy a következő években jelentősen emelni kell hasznosításra kerülő üveghulladék mennyiségét: 2012-re az országnak 60 százalékos hasznosítási arányt szükséges elérnie.

A magas követelmény teljesítése csak lakosság aktív közreműködésével lehetséges. A Kultújra programban résztvevők az FKF Zrt. által üzemeltetett budapesti hulladékudvarokba bevitt tiszta üveghulladékért vonalkódot kapnak, melyet különféle kulturális programra szóló belépőjegyre válthatnak át.

Címkék#Marcali
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!