Közélet

2009.09.05. 10:58

Tartozásuk nincs, mégis napokig víz nélkül maradt a család

A gyerekek három napig nem tudtak fürdeni. A lovat is csak úgy tudták megitatni, hogy ismerősöktől hoztak vizet. Nem sikerült ugyanis azt a néhány pillanatot elcsípniük, amikor éppen volt vizük. Ezt állítja az egyik kaposkeresztúri család.

Márkus Katalin

Az Ady utca végén élő másik család szerint az mégiscsak tarthatatlan, hogy hol volt vizük, hol nem. Az utóbbi időben inkább nem volt. Pedig állításuk szerint egy fillér vízdíjtartozásuk sincs.
Ma éppen volt vizünk – mondta Horváth István –, ám egyre gyakrabban előfordul, hogy fél napig vagy akár egész nap nem jutunk vízhez.   
A díjbeszedő azt mondta – folytatta a kaposkeresztúri Horváth István –, a helyzet később sem lesz jobb. Olyat is hallottunk, hogy előfordulhat: napokig vagy akár hetekig nem lesz vizünk. Pedig tartozásunk nincsen, amikor a segélyt kapjuk, már kell is fizetnünk a vízdíjat.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kaposkeresztúr utolsó házaiba nem jutott ivóvíz
[/caption]

– Az önkormányzat kötelező feladata a vízellátás – mondta Harangozó Kálmán, a Somogy Megyei Roma Közhasznú Szervezet elnöke –, a családok alkotmányos joga sérül azzal, hogy nem jutnak vízhez. Több kiskorú gyermek is lakik a két házban, közülük az egyik szívbeteg. Víz nélkül az eddiginél is veszélyeztetettebb körülmények közt él. S ha a gyerekek azért nem mehetnek óvodába, mert nem tudnak megfelelően tisztálkodni, azért ki lesz a felelős? Ha valamelyik berendezés meghibásodása miatt az önkormányzat nem tudja biztosítani a vízszolgáltatást, akkor oldja meg az ellátást tartálykocsiból, vagy adjon zacskós vizet a családoknak. Jelenleg az utolsó két házba tárolóból adják a vizet, mert nem építették ki egészen a falu végéig a gerincvezetéket. Ezt mielőbb, bármi áron pótolni kellene  a biztonságos vízszolgáltatás érdekében. Egyébként pedig egyesületünk be fogja vizsgáltatni a tárolóból szolgáltatott víz minőségét, mert álláspontunk szerint ez emberi fogyasztásra alkalmatlan.– Csütörtökön délelőtt jelentkeztek nálam a lakók azzal, hogy akadozik náluk a vízellátás – mondta Budánné Simonfalvi Katalin kaposkeresztúri polgármester. – Azonnal, még a panaszos jelenlétében felhívtam a szolgáltatót, onnan csütörtökön kijöttek, és nekiláttak a hiba elhárításának. Korábban nekem senki sem szólt, hogy baj van a vízszolgáltatással, s amíg nem tudok róla, nem tudok intézkedni sem.
– Amint tudomást szereztünk a meghibásodásról, kivonultunk a helyszínre – tájékoztatott Vígh Attila, a Somogyvíz Kft. ügyvezető igazgatója. – Pénteken aztán folytatták a szakemberek a munkát, s délutánra már orvosolták a problémát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!