Közélet

2009.10.04. 16:21

A pedagógus legyen a példakép

Azt mondják: a mai fiataloknak nincsenek példaképeik. A helyzet ennél sokkal rosszabb: mi vagyunk a példaképek. Ez is elhangzott egy szombati kaposvári konferencián.

Jakab Edit

A pedagógus legyen a példakép – akár ez is lehetett volna a mottója a Klebelsberg kollégiumban „Erkölcs nélkül nincs ember” címmel tartott rendezvénynek. Nem véletlen: a szervezők szerint mai értékvesztett világunkban különösen fontos, hogy meginduljon a párbeszéd azon értelmiségiek között, akik a hagyományokra épülő magyar oktatásügy erősítésében látják a kultúra és a nemzet fejlődésének kulcsát.

Szita Károly polgármester köszöntőjében kiemelte: az oktatás irányítói ma csak tervszámokat látnak és „üzemként” kezelik az oktatást. Ezért történhet meg, hogy jövőre 614 millió forintot vesznek el a kaposvári óvodásoktól és iskolásoktól. – Innen már nincs hova hátrálni. Muszáj küzdeni, hogy ne tehessék tönkre, amit közös munkával elértünk – hangsúlyozta Szita Károly.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Erkölcs nélkül nincs ember
[/caption]
Hoffmann Rózsa egyetemi docens szerint: – Csak a depresszióban, pesszimizmusban, rosszkedvben vezetjük a világranglistát. Pedig a pedagóguspályán derű, hit és optimizmus nélkül nem lehet megmaradni. Ám az, hogy egy erkölcsről szóló pedagógiai konferencián zsúfolásig megtelik a terem, mindenképpen reménykeltő.

Az erkölcs a lélekben megszólaló fényes hang; néhány emberöltővel ezelőtt a gyerekek az erkölcsöt a családban szívták magukba, és a templom, az iskola is mind olyan közeg volt, amely ezt közvetítette számukra – emlékeztetett a docens, majd úgy folytatta: – Mára a családok szétzilálódtak. A gyerekek fele családon kívül születik. A családok kis része él ma már a szülők, embertársaink, mások életének, tulajdonának tiszteletére tanító tízparancsolat szerint.

– Nem működnek azok az erők a mai társadalomban, amelyek az erkölcsi nevelést szolgálják – mondta Hoffmann Rózsa. – Ezt a pusztító folyamatot csak a pedagógusok tudják megfordítani, akiknek az óvodától az iskoláig, 15 éven át lehetőségük van befolyásolni a gyerekek nevelését. Megtanítani mi a jó és rossz, példát adni és megmutatni, hogy jót tenni jó. Oktatás és erkölcs elválaszthatatlan fogalmak.

– A mai oktatáspolitika ezzel szemben az ellenkezőjét közvetíti: erkölcstelen, hazug, nem azt teszi, amit hirdet, mert sorra hoz olyan intézkedéseket, amelyek ellentétesek az alapvető erkölcsi szabályokkal – fogalmazott Hoffmann Rózsa. – Például azzal, hogy az alsó tagozaton megtiltja az évfolyamismétlést, azt közvetíti: nem kell teljesítened a kötelességedet, úgy is boldogulsz. Ideje volna végre olyan világot teremteni, ahol az értékek a helyükre kerülnek.

– Nem véletlenül leszünk azok, amik, és nem véletlenül születünk oda ahová, mindenkinek dolga, feladata van ezen a világon – emelte ki Papp Lajos szívsebész professzor. – Ugyan dicséret nem azért jár, ha valaki becsülettel teszi a dolgát, hanem ha képes önmagán felülemelkedni és áldozatot hozni. – Mégis: elég volt a véráldozatból. Az élőket kell tisztelni. A pedagógusok különleges feladatok kapnak, mert minden gyerek csiszolatlan gyémánt. Ez hatalmas felelősség és hatalmas kegyelem is egyben.Czakó Gábor író azt boncolgatta: valóban a bűn a jólét alapja?  – Tény: megfordult a világ. A „miért élünk?” kérdését felváltotta a „miből élünk?” dilemmája. A gazdaság elnyelt minden mást, az erkölcs csak akadály. A fő cél másik fölé kerekedni, legyőzni, így lett a társadalom alapja a viszály, a gyűlölet.
S hogy mi a megoldás? A pedagógus, a szívsebész és az író mellett Papp Árpád költő irodalommal, Maczkó Mária énekművész dallal válaszolt erre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!