Közélet

2009.10.16. 08:15

Árfeszültségben az ország, vidéken jobban drágul az áram

Újra áraztak a szolgáltatók, novembertől drágul az áram. Havonta csaknem 500 forinttal nő egy átlagos fogyasztású somogyi család kiadása.

Harsányi Miklós

Az E.ON-nál 6,2 százalék lesz az áremelés átlagos mértéke, jelentette be csütörtökön az energiahivatal, míg a Démásznál 3,9, az Émásznál 1,3 s az Elműnél 2,4 százalék. Hírek szerint amíg a fővárosban és az Émász hálózatában kilowattóránként közel egy forint drágulásra készülhetnek fel a fogyasztók, addig térségünkben csaknem kétforintos áremelkedés várható.

Az E.ON azért kényszerült emelni az áram árát, mert megnövekedtek az árambeszerzés költségei, közölte Varga Ivett szóvivő. Hozzátette: a cég árrése változatlan, csak a beszerzési költségek növekedését hárították tovább a fogyasztókra. A költségnövekedés oka a zöldenergiaként kötelezően átvett, sokkal drágább áram. – Somogyban 160 ezer ügyfelünknek biztosítjuk a villamos energiát – számolt be. – Az áramfelhasználás csaknem nyolc százalékkal csökkent az első fél évben a tavalyihoz képest.– Úgy tűnik, a vidékiek fizetnek, a pestiek megint jobban járnak – mondta a hírre Czeferner Tamás, a nagybajomi Czefi Bt. tulajdonosa. Az áremelésnek kellemetlen következménye lesz a mezőgazdaságban is. Bohárné Mizerák Zsuzsanna, a somogysárdi mezőgazdasági zrt. főkönyvelője elmondta: az irodaház, a műhelyek és a sertéstelep világítása havonta csaknem egymillió forintba kerül. A 45 embert foglalkoztató cég pár héten belül tetemesebb számlát vár.

Dér Tamás, a kaposvári városi sportcsarnok és létesítményeinek igazgatója azt mondta: az elmúlt időszakban mintegy 40 százalékkal nőtt a villany ára. A kiadásokat már nem tudják a jegyárak emelésével ellensúlyozni, ezért a jégcsarnokban lerövidítik a szezont: jövőre várhatóan kilenc hónapra.
– Azért figyeljük az árakat, hogy megtaláljuk azt az időpontot, amikor érdemes szerződést kötni – tájékoztatott Weiss Kurt, a kaposvári Kométa termelési és műszaki igazgatója. – Ha magasabb az ár, 3-6 hónapra, ha alacsonyabb, akkor minimum egy évre kötjük a megállapodást.

Csaknem tízmillió forint villanyszámlát fizet évente a kaposvári hallássérültek iskolája. Gyurina Éva igazgató azt mondta: a tanév elején olyan műszereket szereltek fel, amelyekkel takarékoskodni tudnak, így  akár harminc százalékkal kevesebb lehet az áramszámla. Mindezt a fenntartó megyei önkormányzat pályázati összegből valósította meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!