Közélet

2009.10.06. 17:03

Balatoni koponyarejtély, a Pajtás tragédiája is képbe került

Három-négy esetet vizsgálnak a rendőrök a Balatonban szombaton megtalált gyermeki koponya maradványok kapcsán. A rendőrség azonban az elsődleges orvosi véleményhez képest, vagyis hogy a csontok 10-15 éve lehetnek a vízben, régebbi baleseteket is vizsgál, így képbe került a Pajtás hajó 1954. május 30-i tragédiája is.

Kolumbán Tünde

Ötvenöt évvel ezelőtt, a Balaton egyetlen hajótragédiájában valószínűleg 23-an, köztük gyerekek vesztették életüket Balatonfürednél, amikor felborult a Pajtás nevű hajó.

Mivel az antropológus-szakértői vélemény egyelőre nem áll a rendőrség rendelkezésére, ezért azt sem lehet kizárni, hogy az első becslésekhez képest jóval régebb óta lehetnek a csontok a hullámsírban. Emiatt merült fel a Pajtás hajó elsüllyedése.

Rákhely Zsolt, a Siófoki Rendőrkapitányság megbízott bűnügyi osztályvezetője azt mondta: legkésőbb 30 napon belül lehet meg az antropológiai eredmény, ami közelebb viheti a rendőrséget a megoldáshoz és tisztázhatja, hogy a csontok mennyire régiek. Az azonosítás azonban nem biztos, hogy egyszerű lesz, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy mondjuk a DNS teszthez szükséges azonosító anyagot találnak a csontokban.
A Balaton Titanicja

1954. május 30-án épp gyereknap volt, amikor a Dunáról a Balatonra került motoros hajó, fedélzetén minden bizonnyal 195 emberrel elsüllyedt a füredi mólónál. A katasztrófát az okozta, hogy a hajó fedélzetén lévő utasok a vízi jármű bal oldalára zsúfolódtak össze, hogy megnézhessék az évadnyitó vitorlásverseny rajtját. A hajó már emiatt kibillent egyensúlyából, mire a bepánikolt utazóközönség a jobb oldalra rohant. A hajót elöntötte a víz, és elsüllyedt, magával rántva a hullámsírba 23 utast.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!