Közélet

2009.10.17. 08:22

Drasztikusan nőtt az álláskeresők száma

A pályakezdőknek ma már fel kell készülniük arra, hogy akár hosszú hetekig, de akár hónapokig sem találnak a végzettségüknek megfelelő állást.

Jeki Gabriella

Arányuk országos, regionális és kistérségi szinten is növekszik. Magyarországon a nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma a 2008-as, illetve 2009-es szeptemberi adatokat nézve 26,7 százalékkal emelkedett. Mindez a Dél-Dunántúlon 19,6, Somogyban 19,2 százalék. Megyénkben a nagyatádi kistérségben aggasztó a helyzet. Itt háromszáz-három pályakezdő állástalant tartanak nyilván, ami a tavalyi adatokhoz viszonyítva 68,3 százalékkal több.

- Drasztikus volt a térségben az utóbbi időben a csoportos leépítés – boncolgatta az okokat Máté Sándor nagyatádi kirendeltség-vezető. - Akinek nincs meg a 200 munkanapja, pályakezdőnek minősül, nem jogosult az álláskeresési ellátásra. Emellett évek óta volt egy olyan alulképzett kör, nyolc általános vagy az alatti végzettséggel, amely a nehezebbé vált anyagi megélhetés miatt csak most keresi fel a kirendeltségünket. Az Út a munkához program kapcsán most jött képbe a rendelkezésre állási támogatás, amit azok kaphatnak meg, akik már legalább egy éve regisztrált munkanélküliek.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mi a pálya?
[/caption]
A középfokú végzettségűek 25  év alatt, a felsőfokúak 30 éves korig minősülnek pályakezdőnek. A nagyatádi kistérségben ráadásul lényegesen kevesebben jelentkeztek idén továbbtanulni, mert a szülők nem tudták, nem is merték vállalni a költségeket. Szeptemberben számos szakmunkásképzőt  végzett diák is a munkaügyhöz fordult: a tanulói jogviszonyuk megszűnésével regisztráltként egészségügyi hozzájárulást kérhetnek a helyi önkormányzattól.

A legkevésbé a kaposvári és a barcsi kistérségben emelkedett a pályakezdő munkanélküliek száma az elmúlt egy évben, 7,1, illetve 7,9 százalékkal.
 - Igyekszünk ott lenni az iskolákból kikerülő fiatalok mellett és segíteni őket. Erre volt kitűnő példa a pályaválasztási kiállítás és szakmabemutató rendezvénysorozat  – tájékoztatott Vucseta Balázs, a Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ barcsi kirendeltség-vezetője.
A „Mi a pálya” kiállításon és állásbörzén közel száz helyi, regionális, országos és külföldi munkalehetőséget vonultattak fel.

Megkönnyítik a diákok számára a továbbtanulást

Nem csupán pályát, hivatást segítenek választani a kiállítók a fiataloknak a pénteken kezdődött kétnapos szakmabemutatón Kaposváron, az Eötvös műszaki szakközépiskolában. Az évek óta hagyományosan megrendezett pályaválasztási kiállításon a megye középfokú oktatási intézményei, civil szervezetek, kamarák, fegyveres testületek, a Kaposvári Egyetem és a Dél-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ képviselői próbálják megkönnyíteni a diákok továbbtanulással, pályaválasztással kapcsolatos döntését. Volt pszichológiai és rehabilitációs tanácsadás és uniós munkavállalási tájékoztató is.

Márkus Kata

Márkus Kata Mi a pálya? -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!