Közélet

2009.10.06. 08:18

Ebéd nélküli szeretetszolgálat, éheztek a kadarkúti idősek

A szociális központban úgy döntöttek, nem viszik házhoz az ebédet. Három napig éheztek a kadarkúti rászorulók.

F. Szarka Ágnes

Több, mozgásában erősen korlátozott kadarkúti idős ember kapott levelet szeptember 28-án Huszár Ervintől, a kadarkúti Szociális Központ vezetőjétől, hogy a következő naptól nem szállítják ki lakásukra az ebédet, amelyet addig az önkormányzati autóval vittek az Akác vendéglőből – értesítette portálunkat egy olvasónk, akit felháborított az eljárás.

Olvasónk szerint sokakat  hoztak egyik napról a másikra lehetetlen helyzetbe. Mindezt azért, mert nem a kadarkúti Szociális Központ által nyújtott, magas összegű házi segítségnyújtást vették igénybe, hanem egy kívülálló szervezet ingyenes szolgáltatását. A szervezet az étkeztetést háromféle módon oldotta meg Kadarkúton: helyben fogyasztással, elvitellel és házhoz szállítással lehetett meleg ebédhez jutni. Ez utóbbit törölték el egy tollvonással. A szeretetszolgálat nem köteles az ebéd házhoz szállításáról gondoskodni, mert az nem része a házi segítségnyújtásnak – arra nem is kötött szerződést az idősekkel. Ennek ellenére, amikor a szeretetszolgálat munkatársai értesültek az intézményvezető döntéséről, felvállalták ezt a feladatot, teljesen ingyen.



Verkman József polgármester azt mondta: – Továbbra is biztosítjuk az ebédet, de a házi gondozó dolga, hogy azt eljuttassa a gondozottjának. Sőt a gyógyszerbeszerzés, bevásárlás, orvoshoz kísérés is az ő feladata. A házi gondozásért megkapják az állami normatívát, ezért tenni is kell valamit.
Egy másik informátorunk szerint a szeretetszolgálat nemcsak Kadarkúton jelent meg, hanem a környező településeken is. – Vadásszák az időseket, ígérnek fűt-fát. Szabályosan „lenyúlják” az öregeket, akik azt sem tudják, hogy mit írnak alá. Aztán a feladatukat vagy teljesítik, vagy nem.

Huszár Ervin, a kadarkúti Szociális Központ vezetője elmondta: a központ házon kívül végzett tevékenysége ingyenes. – Több más mellett nem kell fizetni az ebédhordásért sem – mondta. – Ez azonban a házi gondozó feladata. Ugyanúgy, mint az éthordók elmosogatása, a terítés és az ebédeltetés. Az ellátottaknak már előbb jeleztük, a házhoz szállítást csak akkor tudjuk vállalni, ha a mi házi beteggondozó szolgálatunkat veszik igénybe. Néhányan csak két-három napig éheztek, ám miután ez a tudomásunkra jutott, úgy döntöttünk, hogy újra kivisszük az ebédet a rászorulóknak, mert nem hagyhatjuk, hogy akár csak egyikük is ebéd nélkül maradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!