Közélet

2009.10.15. 08:09

Életet ment a szappan, csak használni kellene

Rémisztő bacilusokkal és a helyes kézmosás lépéseivel tapétázzák ki a somogyi iskolák mellékhelyiségeit ezekben a hetekben. Így csatlakoztak a kézmosás világnapjához, melyet mára hirdetett meg az UNICEF világszerte.

Meiszterics Eszter

Baranyainé Kocsis Éva, a megyei ÁNTSZ közegészségügyi és járványügyi felügyelője elmondta: a világnap idei megrendezésének különös aktualitást ad az új influenza megjelenése és terjedése. Bár az ÁNTSZ konkrét programokkal nem vesz részt az október 15-i felhívásban, munkatársaik rendszeresen figyelmeztetnek a szappanos kézmosás helyes lépéseire.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az óvodákban különös gondot fordítanak a rendszeres és alapos kézmosásra, iskoláskorban azonban gyakran alábbhagy ez a lelkesedés. Ezért az UNICEF idei programjának célcsoportja az alsó tagozatos korosztály.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Fertőtlenítő az iskolában
[/caption]

Egy hazai általános iskolások között végzett felmérésben a gyerekek arról számoltak be, hogy naponta többször mosnak kezet. Azt azonban nem tudjuk, hogy mindig kezet mosnak-e, amikor kell. Az az adat, hogy a tusfürdő használata Magyarországon megelőzte a szappanhasználatot, arra utal, hogy mi sem tartjuk be a kézmosásra vonatkozó higiénés ajánlásokat.– Totyogós kortól, a pelenka, a bili használatától fogva fontos, hogy a szülő példát mutasson a rendszeres kézmosással – mondta Baranyainé. Nem elég az óvodák ösztönző ereje, a közvetlen családtagoknak is példát kell mutatniuk, és ami még fontosabb: számon kell kérni.

Ahogy az ÁNTSZ, a világnap szervezői is arra hívták fel az iskolák figyelmét, hogy ne csak egyszeri akcióban gondolkozzanak, hanem folyamatosan foglalkozzanak a higiénia fontos kérdéseivel.
Kaposváron a Gyakorló általános iskola és gimnáziumban nagy népszerűségnek örvend mind a tanárok, mind a diákok körében az alkoholos kézfertőtlenítő készülék.
Zwick Erzsébet iskolatitkártól megtudtuk: a fenntartó Kaposvári Egyetem influenzabizottságán keresztül jutott el az automata a Gyakorlóba, a berendezés használatával a vírusok, a gombák és a baktériumok egy kézmosással eltávolíthatók.
Farkas Noémi, a Gyakorló iskola védőnője elmondta: a gyerekek előszeretettel használják az automatát, már másodszor kellett utántölteni az alkoholos folyadékkal, olyan gyorsan fogy. 


A szappanos kézmosás életet ment

Egy nemzetközi felmérés szerint a rendszeres, alapos kézmosás hiánya miatt kialakuló fertőzések (hasmenés, tüdőgyulladás) évente három és fél millió gyerek életét követelik a fejlődő országokban. Főzés utáni és evés előtti vagy vécéhasználat utáni szappanos kézmosással ez az arány huszonöt-ötven százalékkal csökkenthető lenne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!